Naslovna / Tekstovi / Zdravlje / Zdravlje / Prednosti korištenja misvaka

Prednosti korištenja misvaka

Misvak je grančica veličine grafitne olovke, potpuno je prirodna i adekvatno služi za održavanje oralne higijene na način što se nježno gricka i koristi za četkanje zuba i desni. Međutim, misvak je i više od obične četkice za zube. Misvak u sebi sadrži mnogo efiksnije dejstvo od vodice za usta, paste za zube, konca za zube, itd. Za njegovu upotrebu vam nije neophodna voda niti pasta za zube. Najbolje je da ga koristite neposredno nakon obroka ili kafe. Korištenje misvaka je lahko, cijena mu je pristupačna, a koristi su nemjerljive. Ovdje donosimo samo neke od prednosti korištenja misvaka i paste za zube od misvaka:
– otklanja neugodan zadah i poboljšava osjetila za okus,
– poboljšava pamćenje,
– otklanja kamenac,
– misvak u ustima stvara miris,
– misvak jača desni,
– misvak sprječava nastanak i širenje karijesa,
– misvak je lijek za glavobolju,
– misvak pomaže pri eliminisanju bolova u zubima,
– misvak stvara sjaj na licu onoga ko ga stalno koristi,
– misvak pomaže zubima da se sjaje,
– misvak otklanja žutilo sa zuba,
– misvak pojačava vid,
– misvak je koristan za zdravlje cijeloga tijela,
– misvak pomaže pri digestivnom procesu,
– misvak pročišćava glas i
– misvak olakšava apetit.
Navedene prednosti se prije svega odnose na korištenje misvaka (drveta) za čišćenje zuba ali pošto je ekstrakt tog drveta sadržan u ovoj zubnoj pasti te prednosti se mogu prenijeti.
Svakodnevnim korištenjem ili samo misvaka (drveta) ili kombinacije misvaka sa klasičnom četkicom za zube i zubnom pastom omogućava vam da imate lijep i blistav osmijeh, sa bijelim i zdravim zubima.
Antibakterijsko djelovanje daleko je jače i dugotrajnije nego kod neke obične zubne paste. Ako zube očistite misvakom, efekat će potrajati i do pet sati, dok sa običnom zubnom pastom to bude svega nekih dvadesetak minuta.

Misvak se inače dobija iz drveta žbuna Salvadora persica, koji je također poznat pod imenom “grm četkica za zube”. Prirodna stvojstva misvaka imaju isto djestvo kao i sredstva za kontrolu plaka-zubnih naslaga. Kontakt drvceta sa zubima ima mehaničku svrhu uklanjanja plaka sa zuba.
Veliki broj istraživača na polju zdravlja su dokazali da misvak ima antimikrobsko dejstvo. Dokazano je i to da su njegove kemijske komponente savršenog sklada te da imaju efikasno dejstvo za održavanje oralnog zdravlja. Silika koja se nalazi u misvaku igra ulogu abrazivnog sredstva, koje sa zuba uklanja mrlje. Tanini koji se nalaze u misvaku igraju ulogu sredstva za zatvaranje pora te stoga umanjuje gingivitis. Kalcijum koji se taloži u pljuvački nakon upotrebe misvaka pomaže remineralizaciji zubnog emajla, i održava zube jakim. Smola koja se nalazi u površinskom sloju emajla štiti zube od dalje štete mikroba. Mnogo drugih dejstava na općenito oralno zdravlje se krije u misvaku, a sve to skupa osigurava i normalan i zdrav zadah.

 

halalmagazin.com

Da li ste čitali?

Razlika između dislekije i disgrafije

Kada govorimo o teškoćama čitanja i pisanja, vrlo je važno razlikovati specifične teškoće (disleksija – …