Naslovna / O nama / O nama

O nama

U eri kada su zapostavljene i narušene mnoge od onih vrijednosti koje su temelj svakog društva grupa mladih, perspektivnih i visokoobrazovanih žena i entuzijasta odlučuju oformiti Asocijaciju koja će svojim radom zaštiiti sve te narušene temelje. U ovom teškom vremenu bezperspektivnosti, nedostatku ideja i narušenih vrijednosti one odlučuju stati na stranu koja će se boriti za sve ono što je važno za sve njih. Naime, svojim idejama, projektima i aktivnostima one žele dati svoj doprinos u očuvanju porodice, uključivanju žena i djevojaka u aktivnosti koje se odvijaju u okviru džemata i Medžlisa Tuzla. Svjesne potrebe da ono što je važno treba biti prioritet, organizuju Prve susrete žena muslimanki u Tuzli. Grupa mladih žena okupljenih oko organizacije ovih susreta osnovala je Asocijaciju žena. Zvaničan naziv osnovane Asocijacije je:

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla je započela svoj rad u junu 2009. godine, a egzistira u okviru Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa Tuzla. Od svog osnivanja pa do danas Asocijacija u svom radu teži ka pružanju različitih sadržaja i programa s ciljem poboljšanju uslova života muslimanki u našem Medžlisu ali šire.

Na samom početku djelovanja Asocijacija je imala strukturu koju su sačinjavali Skupština, predsjednica i Izvršni odbor. Prva predsjednica Asocijacije žena, koja je ovu funkciju obnašala od osnivanja do oktobra 2012. godine, bila je Amina Đulović. Svojim nesebičnim zalaganjem prva predsjednica je ostavila nemjerljiv trag u radu Asocijacije, noseći breme prvih aktivnosti, realizujući prve ideje i projekte Asocijacije utrla je prve korake ženskog aktivizma na području Medžlisa Tuzla.
Kako je vrijeme odmicalo, potrebe se mijenjale, kapaciteti, struktura i organizacija je doživjela određene promjene i unaprijeđenja. Asocijacija danas funkcioniše na način da se na čelu iste nalazi predsjednica. Sve aktivnosti se realizuju pod rukovodstvom izvršnog tima Asocijacije.

Od osnivanja Ureda za ženski aktivizam Asocijacija funkcioniše po preporukama Ureda pri Rijasetu i Muftijstvu tuzlanskom. Od marta mjeseca 2016. godine u 25 tuzlanskih džemata imenovane su koordinatorice za ženski aktivizam s primarnim ciljem povezivanja i zajedničkog djelovanja muslimanki kroz institucije Islamske zajednice.
Izvršni tim Asocijacije čine predsjednica, koordinatroice svih odjela i koordinatorice pri tuzlanskim džematima.

Aktivnosti Asocijacije se realizuju u okviru nekoliko odsjeka:
•  odsjek za edukaciju,
•  odsjek za društevnu brigu,
•  Klub za studentice i djecu,
•  Škola Kur’ana za žene,
•  Škola islama za žene i
•  redakcija web stranice Asocijacije.

Asocijacija nema niti jednu zaposlenu osobu. Sve žene i djevojke koje su uključene u rad Asocijacije, od njenog osnivanja do danas, su volonterke.

Rad i aktivnosti Asocijacije finansijski i infrastrukrutalno su podržani od strane Medžlisa Tuzla, na čelu sa glavnim imamom hafizom Ahmed ef. Huskanovićem i predsjednikom Izvršnog odbora Hasan ef. Spahićem. Kancelarija iz koje Asocijacija djeluje smještena je u sjedištu Medžlisa Tuzla, u zgradi Turali-begovog vakufa.

Na čelu Asocijacija je predsjednica Elmedina Osmić Brzović, prof., koja ovu funkciju obnaša od oktobra 2012. godine.

U svom radu Asocijacija je realizovala na stotine različitih aktivnosti i projekata. Svi sadržaji i programi su usmjereni ka ženi, ali i ostalim članovima porodice.