Naslovna / Tekstovi / Zdravlje / Ishrana / Kako ishranom ojačati imunitet?

Kako ishranom ojačati imunitet?

Imuni sistem je adaptivan i mijenja se sa životnim ciklusom čovjeka. S obzirom na njegov mehanizam, hranom se može pomoći na više načina:

• ojačati probavni sistem putem njegovanja probiote,

• povećati unos vitamina, minerala, pigmenata,

• povećati unos drugih materija koje djeluju antimikrobno i antivirusno,

• povećati unos omega 3 masnih i amino kiselina,

• eliminirati negativne životne navike.

Svi sastojci hrane imaju neku ulogu u organizmu. Zato nije svejedno da li 100 kcal potiče iz nutritivno bogate ili nutritivno siromašne hrane. Nutritivno bogata hrana će nam pružiti mnogo zaštitnih materija kao što su vitamini, minerali, pigmenti, antimikrobni sastojci itd.

Donosimo vam jednu nekolicinu namirnica koja mogu pomoći u jačanju imuno sistema a to su:

Bundeva 

Bundeva i drugo voće i povrće žute ili narančaste boje pružaju odličan izvor vitamina A, zajedno s bogatom količinom topivih vlakana, folne kiseline, mangana i riboflavina. Redovita konzumacija će vam pomoći u prevenciji svih bolesti.

Špinat

Šoljica kuhanog špinata će osigurati čak 5% preporučene dnevne doze cinka. Zadovoljit će dnevnu potrebu tijela za vitaminom A, 29% dnevne potrebe za vitaminom C i 19% dnevne potrebe za vitaminom E. Špinat je odličan izvor željeza, ali također sadrži i spojeve koji mogu otežati njegovu apsorpciju, stoga je važno da uz špinate jedete hranu koja će osigurati apsorpciju željeza, kao što je citrusno voće.

Sjemenke bundeve 

Ako ćete konzumirati sjemenke bundeve, najbolje je da ih prije konzumacije termički obradite jer one tek tada oslobađaju svoje ljekovite sposobnosti. Oko 30 grama sjemenki bundeve će zadovoljiti čak 19% preporučene dnevne doze cinka.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je odličan izvor vitamina C i antioksidanata koji pomažu tijelu u zaštiti od niza bolesti. Bobičasto voće može ublažiti simptome gripe i prehlade.

Gljive 

Gljive su jedan od najboljih prehrambenih izvora vitamina D, kojeg je uistinu teško naći u prehrani pa se tjelesna potreba za tim vitaminom najčešće zadovoljava uzimanjem suplemenata. Također su odličan izvor riboflavina i mangana.

Grah 

Šoljica kuhanog crnog graha će osigurati čak 13% preporučene dnevne doze cinka. Crni grah, ali i ostale vrste graha, su odličan izvor mangana, folne kiseline, željeza i topivih vlakana.

Brokula 

Brokula je odličan izvor vitamina A, C i E. Također sadrži i folnu kiselinu, mangan i željezo. Za brokulu je dokazano kako pomaže u prevenciji različitih vrsta raka i da može ojačati otpornost tijela na niz bolesti, uključujući gripu i prehladu.

 Čaj

Sve vrste čajeva su dobre za jačanje imuniteta. Svakodnevna konzumacija čaja može pomoći u prevenciji gripe i prehlade, ali i drugih bolesti. Čaj sadrži spojeve koji pomažu vašem tijelu da se obranite od bakterija i virusa.

Priredila: Subhija Hrnjić

Da li ste čitali?

Jesen nudi namirnice koje morate uključiti u prehranu

Zdrave i ukusne, svježe i dostupne, naminirce jeseni možete već danas uvrstiti u svoju prehranu.