Naslovna / Tekstovi / Porodica / Brak i porodica / Karakteristike uspješne porodice

Karakteristike uspješne porodice

Piše: Hasiba Saračević

”O vi koji vjerujete, čuvajte sebe i svoje porodice od vatre, čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će meleki, strogi i snažni brinuti i koji se onom što Allah naredi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.” (Kur’an)


Porodica nam pruža utočište od vanjskog svijeta, mir, blagostanje i osjećaj sigurnosti.
Svako vrijeme nosi u sebi određenu devalvaciju porodičnih vrijednosti, ataka na moralne vrednote, ali se čini da je današnjica najopasnije razdoblje za opstanak. Zbog toga i stabilnost braka, porodice i brojnih izazova koji bukvalno rastaču porodicu su opasnosti koje uveliko nagrizaju njenu stabilnost i neophodno je unutar zajednice stvarati jače temelje, odbrambene mehanizme kako bi uspjeli učvrstiti porodično gnijezdo, kao i stalna potreba bdijenja nad njegovom sigurnošću.

Univerzalni kur’anski i hadiski recepti, iskustva mudrih, učenih, istrajnih i uspješnih porodica, zasigurno, će nam pomoći da se kao supružnici, odnosno roditelji, profiliramo i gradimo porodicu, a porodica društvo. Porodicu ne čini snažnom samo jedno svojstvo. Snaga dolazi iz načina na koji članovi komuniciraju, kako se odnose jedni prema drugima i šta porodica kao grupa, odnosno porodični članovi kao pojedinci, rade da bi podržali jedni druge.

Komunikacija

Snažne porodice komuniciraju lahko i dobro, vrlo često otvoreno, jasno i direktno. Među njima se odvija mnogo razmjene osjećanja, nada, snova, strahova, užitaka, tugovanja i iskustava, kroz razgovor i zajedničke aktivnosti. Vjerovatno je najvažnija komunikacijska vještina slušanje. Ono donosi mir i spokoj u porodicu, a u tretmanu je djelotvorno sredstvo za povratak izgubljenog povjerenja među članovima.

Zadovoljstvo

Jake porodice zasnivaju svoj životni stil na onome što sebi mogu priuštiti, zahvalni su i u tome uživaju, ne žaleći se na ono što nemaju. Zadovoljstvo je stanje u kome je čovjek dovoljno sretan sa onim što ima, odnosno što jeste ne žaleći za nečim višim ili nečim što je drugačije. Zadovoljne porodice su stabilne i ne dozvoljavaju drugima da određuju, na bilo koji način, ono što one treba da budu ili imaju.

Geneologija- porodično stablo

Jake porodice imaju potrebu za povezivanjem sa prošlošću, one imaju povijest, čuvaju je i prenose novom naraštaju. Porodična povijest se čuva održavanjem porodičnih tradicija, podsjećanjem na specijalne porodične situacije i sve što je pozitivno stvarano u porodicama porijekla. Kontakt sa porodičnom prošlošću daje članovima osjećanje snage, pripadanja i identiteta.

Humor

Porodice koje unose humor u svoj život obično se osjećaju dobro u svojim porodičnim ulogama. Razumljivo je da posjedovanje smisla za humor porodicama pomaže u suočavanju sa životnim stresorima i krizama. Humor se može koristiti kao način prevazilaženja porodičnih problema.
Samopoštovanje
Porodice koje vjeruju u svoju mogućnost uspjeha, najčešće su u stanju da ga i realizuju. Porodice koje ohrabruju i sudjeluju u razvoju visokog samopoštovanja svojih članova su u mogućnosti da prihvate određene neuspjehe kao normalne ne dopuštajući im da ih spriječe u ponovnom pokušaju.

Zajedništvo

Snažne porodice znaju važnostzadovoljstva koje pruža zajedničko druženje i zajedničke aktivnosti. One podržavaju svoje članove i porodičnu povezanost smatraju faktorom opstanka.
Porodično zajedništvo se ostvaruje kroz dnevne rutine i aktivnosti, porodične tradicije i poslove koji se zajednički obavljaju, a povezuju porodicu sa njenim korijenima. Time se stječe unutarnja snaga, jača vjera u Allaha i međusobno povjerenje u porodici.

Vrijednosti

Vrijednosti su ogledalo onoga što jesmo, naše kulture i našeg jedinstvenog naslijeđa. One daju porodici moć da uspostavi prioritete u donošenju odluka važnih za život. Vrijednosti imaju uticaj na sve odluke i izbore koje porodica pravi. Vrijednosti utječu na ciljeve porodice i putokaz su joj kroz život.

Optimizam

Snažne porodice imaju fokus na ono što su učinile i ono što mogu učiniti, umjesto na ono što nemaju i što nisu učinile. One ne misle o onome gdje nisu bile nego o tome gdje mogu stići, svoje slabosti pretvaraju u svoje snage. Optimizam i pozitivno mišljenje pomaže porodicama da sačuvaju nadu tokom perioda negativnih događanja.

Fleksibilnost

Ovo je snaga porodice da se prilagođava potrebama svojih članova i vremena u kojem živi. To podrazumijeva sposobnost promjene liderstva, uloga i pravila među njenim članovima, u skladu sa potrebama.

Duhovnost

Porodice sa osjećajem za duhovnost nose zahvalnost i osjećanje nade koja prepoznaje čak i male događaje u životu kao specijalne. Duhovnost im pomaže da se nose sa uspjehom kao i neuspjehom. Duhovnost je, također, i u pomaganju porodičnom razumijevanju tuđih osjećaja, potreba i dobrobiti.
Uspijemo li afirmisati značaj roditeljske uloge, s posebnim akcentom na majčinsku ulogu, izgraditi duhovno snažnu porodicu, skladno ispunjenu dobročinstvom, ustrajnošću i kulturom riješili smo, ili u velikoj mjeri ublažili, mnogobrojne probleme nasrtaja na pojedinca i društvo.

Gospodaru naš, podari nam u porodicama našim mir i radost i daj nam snage da se borimo za njenu dobrobit kao i dobrobit svih svjetova. Amin!

(www.bosanskasumejja.com)

Da li ste čitali?

Blagoslovljeno “sigurno mjesto”

AZRA HASANOVIĆ Davno, prije mnogo, mnogo hiljada godina, svijetom su vladale žene. Matrijarhat, kako su …