Naslovna / Aktivnosti / Dan hidžaba obilježen u tuzlanskim džematima

Dan hidžaba obilježen u tuzlanskim džematima

Svjetski dan hidžaba koji se obilježava od 2013. godine je kampanja koja je potekla je New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001. godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba.

Studentica Nazman Khan je došla na ideju kampanje kao sredstva poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab.

Asocijacija žena Medžlisa IZ Tuzla već nekoliko godina realizuje različite aktivnosti ovim povodom. Kampanja je prepoznata kao značajna i u tuzlanskim džematima, te je i obilježena različitim sadržajima.

Donja Obodnica: Prikazan dokumentarni film i održano predavanje

Povodom Dana hidžaba, 1. februara 2020. god. u mektebu u Kamenjašima je upriličeno druženje za džematlijke.
Susret je bio i prilika da se prisutne džematlijke podsjete na sami početak obilježavanja ovoga datuma u svijetu i važnosti hidžaba u islamu.

Muallima Nasiha Hodžić, koja je i koordinatorica u džematu Donja Obodnica, nakon uvodnog obraćanja je opisala džematijkama svoj put sa hidžabom od medresanskih dana do danas. Priliku da govore o svom iskustvu sa hidžabom imale su i džematlijke, te se kroz razgovor prisjete priča koje su im ispričale njihove majke i nene kako su se nekada odijevale žene muslimanke.

Ovom prilikom sve prisutne džematlijke su pogledale film o jednoj djevojci i njenom iskustvu sa hidžabom. Dokumentarac koji je prikazan urađen je u produkciji Al Jazeera.

IMG 9cc9ce6d85438d8519f551e6075b5741 V1 2 1024x576

 

Bijela džamija: Predavanje i druženje povodom Dana hidžaba

U organizaciji Aktiva žena džemata Bijele džamije u Slavinovićima u subotu 1. februara 2020. godine u prigodnim programom obilježen je Svjetski dan hidžaba.

Džematlijke Bijele džamije ugostile su džematlijke iz džemata Simin Han i Svijetle džamije, na čelu sa koordinatoricama Nerminom Alić i Enisom Imamović.

Poslije jacije-namaza održano je prigodno predavanje. Predavanje je održala prof. Islamskih nauka Mihreta Okanović, koordinatorica u džematu Bijele džamije. Program je izveo hor Asocijacije žena i Mreže mladih Medžlisa Tuzla „El-Isra“.

IMG beea0f45468811bf331b1d175e8474f9 V

Druženje je nastavljeno uz kahvu i kolače koje su pripremile hanume iz džemata i poslastice koje je pripremio Butik Badem i Dekor doo.

 

Da li ste čitali?

Stavovi, uputstva i preporuke Vijeća muftija u vezi sa pandemijom koronavirusa

SARAJEVO, 17. mart (MINA) – Na današnjoj 24. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u …