Naslovna / Aktivnosti / Proučen mevlud za žene u Jalskoj džamiji

Proučen mevlud za žene u Jalskoj džamiji

U tuzlanskoj Jalskoj (Djevojačkoj) džamiji u subotu 23. novembra proučen je mevlud za žene.
Riječima dobrodošlice i selamima okupljenim džematlijkama obratio se imam Jalske džamije Nedim-ef. Dervišević, dok se u ime Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla kratko obratila koordinatorica Elmedina Osmić Brzović.

Mevludski program su izvele članice hora Asocijacije žena i Mreže mladih Medžlisa Tuzla “El-Isra”, tuzlanske koordinatorice i polaznice mekteba Jalske džamije, a prigodnim vazom se obratila koordinatrorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Bijeljina prof. Enisa Okanović.

U svom nadahnutom govoru prof. Okanović istakla je važnost mevluda i značaj Bošnjakinja u očuvanju i njegovanju ovog najrasprostanjenijeg vjerskoj običaja. Dotakla se i značaja učenja salavata, poznavanja životopisa Allahovog Miljenika Muhammeda a.s.i održavanja konstantne veze sa onim što je činio i ostavio nam za primjer Poslanik a.s.

Ženski mevlud se u Jalskoj džamiji u Tuzli učio i u periodu prije agresije na našu domovinu, pa je u današnji vakat ovo nastavak te lijepe tradicije koja datira od ranije.

Program sačinjen od salavata, odlomaka mevludskog spjeva, ilahija i kasida, upotpunjen je lijepim govorom, tradiconalnim adetima, mevludskim šerbetom i bombonama, a potom i ugodnim druženjem.

Mevludski program koji je izveden u Jalskoj džamiji dio je manifestacije „Stazama Poslanika islama“ u organizaciji Medžlisa IZ Tuzla.

 

Da li ste čitali?

Stavovi, uputstva i preporuke Vijeća muftija u vezi sa pandemijom koronavirusa

SARAJEVO, 17. mart (MINA) – Na današnjoj 24. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u …