Naslovna / Tekstovi / Duhovnost / Islamske teme / Muhammed a.s.,pečat vjerovjesništva

Muhammed a.s.,pečat vjerovjesništva

Nalazimo se u mjesecu rebiul-evvelu, mjesecu rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Svojevrsna je prilika da se podsjetimo  Poslanikovih riječi, postupaka, donesemo što više salavata i sl. Podstaknimo sebe da u ovom mjesecu učinimo što više dobrih dijela, i da oživimo bar jedan od sunneta kojima nas uči najodabraniji od svih ljudi na zemlji.Najjednostavnije rečeno Sunnet je sve ono što je Poslanik radio, preporučio ili šutnjom odobrio da se radi.U nastavku možete pročitati neke od hadise koji se tiču međuljudskih odnosa.

• ”Nije dozvoljeno muslimanu da izbjegava brata muslimana više od tri dana. Sretnu se pa se ovaj okrene od ovog, a on od njega, a bolji od njih dvojice je onaj koji prvi nazove selam.” (Muttefekun alejhi)

• Prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Zaista će Allah, dž.š., reći na Sudnjem danu: ”Gdje su oni koji su se radi Mene voljeli? Danas ću ih staviti u Svoj hlad kada nema drugog hlada osim Moga hlada.” (Bilježi Muslim)

• Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, rekao: “Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi”. (Tirmizi)

• “Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti.” (Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi)

• Allahov Poslanik sallallahu ‘alejhi ve sellem je rekao: “Nema ni jednog čovjeka koji izađe iz svoje kuće tražeći nauku, a da mu meleki ne pruže svoja krila zadovoljni sa onim što čini.” (Tirimizi)

• “Istinski musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani.” (Buharija i Muslim)

• Poslanik s.a.w.s. kaže: “Kada čovjek uči dovu za svog odsutnog brata, melek govori: ‘Neka je i tebi isto što i njemu tražiš’.” (Ahmed i Muslim)

• “Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuća u džennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgrađena kuća u najodabranijem dijelu dženneta.” (Ibn Madze i Tirmizi)

• “Nećete osvojiti ljude svojim imetkom, nego svojim osmjehom i lijepim ponašanjem.”

Hadis bilježe El-Beraz, MusnedMnogo je vjerodostojnih predaja koje govore o izgledu Muhammeda a.s. Ashabi su prenijeli detalje vezane za ljepotu njegovog izgleda i sve one koji nisu živjeli u tom periodu, upoznali su sa poslanikom Muhammedom a.s. Neki ashabi su prenosili generalne odlike, dok su drugi iznosili nešto detaljnija objašnjenja. U vjerodostojnoj predaji koju bilježi imam Buharija, Enes ibn Malik r.a., koji je kao dječak služio Poslanika s.a.v.s., govori nam kako je Muhammed a.s., izgledao:”Poslanik, s.a.v.s nije bio ni visok ni nizak, ni izrazito bijel ni crnoput, ni kovrđave ni ravne kose. Allah ga je odabrao za poslanika kada je imao 40 godina. Proveo je u Mekki 13 a u Medini 10 godina. Umro je u 63 godini, a u kosi i u bradi nije imao ni dvadeset bijelih vlasi.”Međutim, kada bi Alija, r.a. opisivao Allahovog Poslanika a.s. govorio bi: „Nije bio previsok ni prenizak nego srednjeg rasta. Nije bio ni kovrdžave ni ravne kose, nego blago valovite. Nije bio debeo ni okruglog lica, nego blago zaobljenog. Rumen, crnih očiju, dugih trepavica, krupnih ramena, širokih pleća, dugih dlaka na prsima, krupnih šaka i stopala, kada bi išao išao bi žusto kao da silazi niz brdo, kada bi se okretao okretao bi se čitavim tijelom. Među plećima je imao poslanički pečat a on sam je bio bio pečat svih poslanika. Bijaše najvelikodušniji, najiskreniji, najblaže ćudi, najugodnijeg druženja. Ko bi ga iznenada ugledao osjetio bi strahopoštovanje, a kad bi ga dobro upoznao zavolio bi ga. Kad bi ga neko opisivao rekao bi: Nikada, ni prije ni poslije nisam mu vidio nekog sličnog.“Rekli su drugi o poslaniku:Mahatma Gandi-indijski aktivista i političar “Želio sam ono najljepše iz života onoga koji danas nesumnjivo drži svoj uticaj nad milionima ljudskih srca… Došao sam do uvjerenja, više nego ikad , da nije mač pribavio islamu mjesto u današnjem svijetu. To je očita jednostavnost, krajnja poniznost Poslanikova, njegovo striktno pridržavanje obaveza, njegova duboka odanost prema prijateljima i sljedbenicima, njegova neustrašivost i smjelost, njegova apsolutna vjera u Boga i u svoje vlastito poslanstvo. Te stvari, a ne mač, privlačile su ljude i davale im snage da savladaju teškoće. Kad sam pročitao drugi dio njegove biografije, bilo mi je žao što to ne mogu više čitati o tom velikom životu”.

Džordž Bernard Šo- irski dramatičar, pisac, vegeterijanac, socijalista, ateista, nobelovac, dobitnik oskara 

“Uvijek sam visoko cijenio Muhammedovu vjeru zbog njene naročite vitalnosti. To je jedina religija koja, kako meni izgleda, posje¬duje sposobnosti prilagođavanja promjenljivim fazama života i kao takva može važiti u svim periodima razvoja. Ja sam proučavao tog osobitog čovjeka (Muhammeda), i po mom mišljenju, iako nisam nikakav antikrist, njega treba nazvati Spasi¬teljem čovječanstva. Ja vjerujem, kada bi danas jedan čovjek kao što je on, uspio uspostaviti vlast u modernom svijeru, on bi uspio riješiti nje¬gove probleme na način koji bi mu pribavio potrebni mir i sreću. Ja sam prorekao za Muhammedovu vjeru da bi ona mogla biti primIjena u budućoj Evropi kao što se već počinje primati u današnjoj.”

J.W. Goethe- njemački književnik i mislilac

“Vidite i sami da toj nauci ništa ne nedostaje, a da mi sa svim našim sistemima ništa dalje odmakli nismo i da uopće niko nije kadar dalje da stigne. Prije ili kasnije morat ćemo prihvatiti islam, jer je on primjeren razumu”.

Oto Von Bizmark- njemački državnik i političar

“Muhammede, žao mi je sto nisam bio tvoj savremenik.”

Lav Nikolajevič Tolstoj- ruski grof, književnik i mislilac

“Nema nikakve sumnje u to da je Vjerovjesnik Muhammed jedan od najvećih Reformatora čovječanstva.Pripada mu najveća slava, jer je on čovječanstvo uputio istinskom svjetlu, pravdi i miru, jer je spriječio prolijevanje nedužne ljudske krvi i tako otvorio put ka napretku i civilizacij. Ovo veliko djelo nije mogao izvesti niko drugi do čoviek koji je imao nadnaravnu snagu, čoviek koji je dostojan velikog poštovanja, divljenja i pažnje.

 

Odabrala i priredila: Samra Avdibašić

Da li ste čitali?

Djevojčica koja je tražila Sreću

Bila jednom jedna mala djevojčica koja je željela da pronađe Sreću. Znala je da je …