Naslovna / Kutubhana / Predstavljamo knjigu / Upitnik je pola srca – Sofija Lundberj

Upitnik je pola srca – Sofija Lundberj

Upitnik je pola srca je priča o prevazilaženju stida i krivice, o istini i prihvatanju svoje prirode, ali prije svega o tome kako da volimo.

Elin Bouls vodi vrlo uređen život. Ona je uspješna fotografkinja u Njujorku, udata je za divnog Sema i zajedno imaju sedamnaestogodišnju kćerku Alis. Ali njihovoj  porodičnoj slici uvijek je nešto nedostajalo.

Jednog dana Elin dobija pismo od Fredrika, školskog druga i jedinog iskrenog prijatelja iz siromašnog djetinjstva provedenog na ostrvu Gotland nadomak Švedske. On je glas iz prošlosti koji je Elin svim snagama nastojala da zaboravi i sakrije od svih, čak i od najbližih. Neočekivana vijest budi različita sjećanja i razmišljanja. Nastaje razdor između Elin i njene porodice, a nju obuzima stid zbog onoga što je nekada učinila, i progoni je tajna zbog koje je pobjegla sa ostrva gdje se nikad nije vratila.

Elin naposlijetku uviđa da se mora suočiti sa svojom prošlošću kako bi ponovo pronašla sebe i sačuvala svoju porodicu. Kreće na put koji je vodi na drugi kontinent, ali i u drugo vrijeme i drugi život.

„Sofija Lundberj je ponovo napisala knjigu koja osvaja vaše srce. Da, Upitnik je pola srca zaista je toliko sjajan.“ Ljudbokskulla, Sweden

„Ne znamo kako joj to polazi za rukom, ali dok čitate Upitnik, reči Sofije Lundberj osjećate po cijelom tijelu. Više od svega, u srcu.“ Blekinge Läns Tidning

Odlomak iz romana možete pročitati ovdje.

Da li ste čitali?

Crni tulipan (putopis hodočasnika iz Bosne) – Enes Karić

Sa četvrtog i najvišeg kata Časnog Hrama Mekanskoga posmatrao sam (sa Ajšom, Zehrom, Muhamedom Delalićem, …