Naslovna / Aktivnosti / Proučen tradicionalni ženski mevlud

Proučen tradicionalni ženski mevlud

U prepunoj džamiji Behram-begove medrese u Tuzli u četvrtak 14. novembra proučen je tradicionalni ženski mevlud.
Organizatori ove tradicionalne mevludske svečanosti koja okupi veliki broj vjernica sa područja Medžlisa Tuzla, ali i Muftijstva tuzlanskog, su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa IZ Tuzla.

Prigodnom besjedom obratila se prof. Merzija Kasumović, profesorica u Behram-begovoj medresi. Prof. Kasumović je istakla neke od vrlina i osobina koje su krasile ličnost Poslanika a.s., a koje su primjer lijepog ponašanja i današnjim generacijama.

O radu i djelovanju Odjela za brak i porodicu kratko je govorila koordinatorica Odjela pri Muftijstvu tuzlanskom prof. Hasiba Saračević.

Inspirativni program sadržavao je odlomke Kur’ana Časnog, salavate, kaside i kazivanja o Poslaniku, a izvele su ga učenice horske i recitatorske sekcije Medrese. Učešće u ovogodišnjem programu uzele su i članice hora Asocijacije žena i Mreže mladih Medžlisa IZ Tuzla.

Pored lijepog govora o Allahovom Miljeniku tradicionlanu svečanost za žene krasili su i mevludski adeti, šerbe i bombone, a većina prisutnih su bile odjevene u tradicionalnu odjeću Bošnjakinja – dimije/katove.

Nakon svečanosti upriličena je humanitarna prodaja učeničkih likovnih radova, kao i kolača koje su pripremile profesorice i hanume uposlenika medrese. Sva sredstva koja su prikupljena bit će usmjerena u humanitarne svrhe. Pored toga, upriličena je prodajna izložba uokvirenih tradicionlanih radova i prirodne kozmetike.

Tradicionlani ženski mevlud jedna je od aktivnosti manifestacije „Stazama Poslanika islama“.

Više fotografija u galeriji.

Da li ste čitali?

Stavovi, uputstva i preporuke Vijeća muftija u vezi sa pandemijom koronavirusa

SARAJEVO, 17. mart (MINA) – Na današnjoj 24. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u …