Naslovna / Aktivnosti / Obilježen Dan roze marame

Obilježen Dan roze marame

U Tuzli je u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla 30. oktobra obilježen Dan roze marame.
Dan roze marame obilježen je simboličnom podjelom rozih balona, vrpci i slatkiša na Trgu slobode, a potom i posjetom Udruženju „Žene Tuzle“ u okviru kojeg egzistira sekcija žena oboljelih od raka dojke.

Podršku aktivnosti na Trgu dali su učenici Osnovne škole Mejdan i učenici Građevinsko-geodetske škole i Mješovite srednje škole Tuzla, zajedno sa svojim učiteljicama, profesoricama i vjeroučiteljicama.

Prema riječima koordinatorice Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Elmedine Osmić Brzović cilj ove globalne kampanje je upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti, ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Tokom posjete Udruženju članice Asocijacije su upoznate sa načinom rada sekcije koja okuplja žene oboljele od raka. Bilo je riječi i o nekim potencijalnim zajedničkim aktivnostima.

Ovom posjetom ukazana je pažnja ženama oboljelim od raka, te su im upućene riječi podrške.

Posjeti su prisustvovale koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog prof. Hasibe Saračević, koordinatorica Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović, kao i koordinatorice iz tuzlanskih džemata, muallime, vjeroučiteljice i saradnice Asocijacije.

Asocijacija žena Medžlisa Tuzla od 2012. godine kontinuirano radi na podizanju svijesti naših džematljki i građanki o potrebi aktivne brige za zdravlje, kao i zdravstvena edukacija.

Obilježavanje Dana roze marame jedan je od aktivnosti ovogodišnje mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama”.

Da li ste čitali?

Započeo ciklus edukacije ličnog razvoja kroz duhovnost

U divanhani džamije „Kralj Abdulllah“ u subotu 01. februara započeo je ciklus edukacije ličnog razvoja …