Naslovna / Sehara / Ličnost / Rad na sebi / Oproštaj kao lijek

Oproštaj kao lijek

Imaju li oproštaj i zaborav dodirne tačke?

Velika počast je biti od onih koji praštaju. Počast koju nam niko ne dodjeljuje, ali je unutra osjećamo dublje nego bilo koju drugu emociju. Oprostiti znači krenuti ispočetka.
Oproštaj je lijek koji pružamo sami sebi. Lijek našoj duši, jer oprostiti znači očistiti sve ono gorko i tmurno u nama. To je vid najljepše katarze. Ljudi često znaju reći: “Oprostiti mogu, ali zaboraviti ne mogu.” Ovo je varka koju sami sebi nametnemo u momentima kad nismo spremni procesuirati loše događaje. Nismo spremni učiti iz njih. Vrtimo se u zoni kružnog toka, a nemamo snage krenuti naprijed.

“Mogu oprostiti, ali ne mogu i zaboraviti, je drugi način da kažete ne mogu oprostiti.”
Henry Ward Beecher

Sjećati se onoga što nas tišti i što nas svaki put ponovno povrjeđuje prikazuje samo novi zatvor na koji sami sebe osuđujemo.
Zaboraviti znači osloboditi se, izaći iz kaveza i letjeti kao ptica. Oproštaj pruža najljepšu slobodu. Zaboravljamo samo kada istinski oprostimo. Može li se oprostiti, a mučiti sebe sjećanjem na to?

“Postoji ogromno fizičko opterećenje da ostanete povrijeđeni i razočarani”, kaže Karen Swartz, doktorica i direktorica Klinike za savjetovanje odraslih u poremećajima raspoloženja.

Neka oproštaj i zaborav odu u ritmu smjene noći i dana. I neka im je sretan put u neko novo svitanje. Ono najljepše slijedi kad sebi dopustimo istinsku blagodat oprosta.
“Kako bismo bili u stanju oprostiti, moramo sići s citadele ponosa, izaći iz utvrde mržnje i bijesa, spustiti se s visina na kojima sve emocije koje potječu iz čovjekova osjećaja povrijeđenosti glasno zahtijevaju samo osvetu i odmazdu.” John Hess

Šta ostaje poslije?
Iskustvo. Napitak od kojeg rastemo, hrana koja zna najbrži put do zdravlja i još nam, pored svega, otvara puteve kojima ćemo zrelije koračati. Hvala Ti! Sve što je od Tebe za naše je veće dobro.

Dženana Bozalija
(wawasocijacija.com)

Da li ste čitali?

Bonton

Bonton (Bon Ton) je riječ francuskog porijekla i u prijevodu označava dobar način. Dakle, bonton …