Naslovna / Aktivnosti / Dan roze marame

Dan roze marame

30. oktobra je Dan roze marame, kad se muslimanke u cijelom svijetu nošenjem roze marame, bilo na glavi ili oko vrata, te uključivanjem u različite aktivnosti i inicijative u svom okruženju pridružuju borbi protiv raka dojke.Ideja koja stoji iza Dana roze marame je povećanje svjesnosti o raku dojke i prikupljanje sredstava za istraživanje ove bolesti. Širom svijeta muslimanke učestvuju u ovoj kampanji, noseći roze marame, roze trake i organizairajući različite aktivnosti, okrugle stolove, tribine i slično koje za cilj imaju podizanje svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti ove bolesti.

Dan roze marame počeo se obilježavati 2004. godine u SAD-u, a vremenom se proširio na Južnu Afriku, Egipat, Katar i brojne druge zemlje. Počeo je kao inicijativa grupe muslimanskih srednjoškolki u gradiću Columbia, u državi Misuri, a sada već desetine hiljada muslimanki iz cijelog svijeta učestvuje u ovoj kampanji.

Asocijacija žena MIZ Tuzla se i ove godine priključila globalnom obilježavanju kampanje protiv karcinoma dojke.

Da biste bile aktivni učesnik ovog svjetskog događaja ne morate biti na nekom posebnom mjestu, jednostavno ukoliko nosite hidžab odaberite tog dana onaj koji je roze boje. Ukoliko ne nosite hidžab odaberite te srijede rozu maramu, ešarpu ili neki drugi rozi odjevni predmet. Učinite ovaj jedan mali gest odjećom, potaknite nekog da obavlja samopreglede ili posjeti liječnika i uradi pregled.

Dajte svoj skorman ali važan doprinos, jer ova opaka bolest je izlječiva ako se otkrije na vrijeme!

Pridružite nam se.

Da li ste čitali?

Započeo ciklus edukacije ličnog razvoja kroz duhovnost

U divanhani džamije „Kralj Abdulllah“ u subotu 01. februara započeo je ciklus edukacije ličnog razvoja …