Bonton

Bonton (Bon Ton) je riječ francuskog porijekla i u prijevodu označava dobar način. Dakle, bonton predstavlja knjigu ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Pokazuje  nam kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati u gotovo svakoj situaciji. Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima. Svako od nas poznaje bar najosnovnije iz  bontona. Uče nas tome prilikom odrastanja, i danas kao odrasli možda nismo sve usvojili, nešto i znamo ali se i ne pridržavamo. Zašto? Možda da budemo kao i svi, cool ili u centru pažnje. Kažu da se u modu svake godine vrati nešto iz davnina, morate znati da je bonton bezvremenski, uvijek važan i neophodan. U nastavku možete pročitati neka od pravila bontona, da se podsjetite, vidite koliko poznajete isti i koliko se pridržavate.

 •  Nigdje ne dolazite nenajavljeni –nikad ne znate u kakvom halu se nalazi osoba kojoj  samo tako banete na vrata. Možda je bolesna, neraspoložena, tužna ili jednostavno želi da bude sama. Poštujte to!
 • Stišajte ton na mobitelu i držite ga po strani ili torbici dok ste u društvu-bontonsko pravilo u doba tehnologije. Kada ste u društvu, najmanje što možete da napravite jeste da razgovarate sa tim društvom, zar ne. Mobitel koristite samo ako očekujete važan poziv, i unaprijed se izvinite povodom toga kako bi vaši sagovornici znali da cijeniti njihovo vrijeme.
 • Ako kasnite na organizovani događaj bonton kaže da zauzmete prvo slobodno mjesto  na kraju sale. To što kasnite  dovoljno vas je stavilo u prvi plan, ne morate još i biti u prvom redu kako bi  privukli pažnju na sebe.
 • Privatne probleme zadržite za poruke ili razgovore nasamo sa bliskim ljudima- Društvene mreže nisu mjesto na kome će neko saznati ama baš sve o vama. Većina stvari ih se ne tiče, na neke su ljubomorni/zavidni a na maločemu  se raduju zbog vas.I zašto tražiti savjet na takvom mjestu?
 • Ako ste javili da ćete doći na rođendan ili neki susret, onda trebate doći. „Obećanje je dug“. Svakome može iskrsnuti nešto iznenada na što nema uticaja i to je uredu. Samo obavijestite, izvinite se i drugi će razumjeti. Ali, ako osoba računa na vaše prisustvo, nemojte to izigrati jer vam se ne ide. Nipošto!
 • Nije u redu na dugu poruku odgovoriti samo s “ok”. Neko se potrudi  da vam napiše detaljnu poruku, sa svim potrebnim informacijama i zaslužuje bar jednu adekvatno sročenu rečenicu. A ako niste sigurni šta da napišete, obavite poziv.
 • Dok se vozite javnim prijevozom, pogotovo ako je tiho, ne razgovarajte glasno na telefon. Smetate drugima, a uostalom ne moraju svi putnici čuti o čemu vi razgovarate. A kad ste se već javili, neka poziv kratko traje.
 • Želite li s nekim duže razgovarati na telefon, nakon što uspostavite poziv, odmah pitajte ima li vremena za to.  Možda vaš sagovornik žuri, ili ima druge planove. Vrijeme je dragocjenost koju treba  kvalitetno raspoređivati. Stoga obratite pažnju kome poklanjate svoje vrijeme, a čije vrijeme trošite.
 • Vidite li da je nekome u društvu zapelo malo hrane za zub ili se zalijepio papir za cipelu, diskretno im to dajte do znanja Diskretno! Da se ne osjeti osramoćeno i da što manje osoba to primjeti. Samo pomislite kako biste i vi voljeli da vam neko na to ukaže da ste se našli u istoj situaciji.
 • U restoranima ne stavljajte torbu u krilo ili na praznu stolicu. Iako svi to manje-više radimo bonton kaže ne. Mala elegantna torbica se smije staviti na rub stola, torba srednje veličine se može objesiti na zaslon stolice, a velika torba ili aktovka se stavljaju na pod.
 • Iz lifta prvo izlazi onaj ko je bliže vratima- U ovom slučaju ne morate davati  prednost starijima, ako se nalazite tik do vrata. Samo bez guranja i gužve.
 • Ako s nekim hodate ulicom i ta osoba pozdravlja osobu koju ne znate, i vi biste je također trebali pozdraviti. Logično zar  ne? Kulturno i pristojno.
 • Vozači trebaju znati da je prskanje prolaznika, vožnjom kroz lokvu, grozno ponašanje. Tačno tako. Niko ne bi volio da hoda isprskan ulicom.
 • Ako vas neko bezobrazno pozove (Ti tamo!), ne biste se trebali odazvati  Za nepoznate ljude vi niste „ti“. Takve slobodno ignorirajte. Iako dotičnoj osobi ne znate ime, postoje načini na koji se možete obratiti.
 • Ako vam je oprošteno, nakon što ste se izvinuli, nemojte više započinjati tu osjetljivu temu   Svi imaju teme o kojima ne žele govoriti niti vole da ih se pita o tome, pogotovo ne radoznali ljudi koji vole tako da“ bockaju“  samo da bi se neko osjećao neugodno.
 • Nemojte zaboraviti zahvaliti se svojim voljenima. Oni će vam pomoći ne zato što moraju, već zato što žele. Cijenite ih. Jedno „hvala“ znači više mnogo više nego što mislite. A „hvala“ pretočeno u djelo neprocjenjivo.
 • Kad govorite o prisutnima, uvijek recite njihovo ime, a ne lične zamjenice.Ljepše zvuči, imenovana osoba usmjerava pažnju na vas, a ako ste se tek upoznali izvrsna prilika da zapamtite ime.

 

Pripremila i priredila: Samra Avdibašić

Da li ste čitali?

Oproštaj kao lijek

Imaju li oproštaj i zaborav dodirne tačke? Velika počast je biti od onih koji praštaju. …