Naslovna / Tekstovi / Duhovnost / Aiša r.a.

Aiša r.a.

Rođenje: Rođena je u Mekki devet godina prije Hidžre, što odgovara 613. godini. Prema nekim mišljenjima, rođena je ranije (prema nekim 18 god. prije Hidžre, tj. 605. godine).

Odrastanje: Aiša, r.a., je odrastala u uglednoj porodici u kući svojih roditelja – Ummu Ruman, r.a., ashabijke, i h. Ebu Bekra, najboljeg prijatelja Muhammeda, a.s. Po već spominjanom običaju, i h. Aiša je provela period dojenja u arapskoj pustinji. Tu je o njoj brigu vodila skupina iz kurejšijske porodice Mahzum. Nakon povratka iz pustinje, h. Aiša je nastavila život u porodičnoj kući. Poslanik, a.s., je svakodnevno dva puta dolazio u njenu kuću u posjetu svome ahbabu h. Ebu Bekru.

Udaja za Muhammeda, a.s.: Ebu Bekr, r.a., se nadao da će Poslanik, a.s., oženiti njegovom kćerkom h. Aišom, a i Poslanik, a.s., je želio to, kako bi učinio čast svom prijatelju. Štaviše, melek Džibril je došao Poslaniku, a.s., u snu i obavijestio ga o ženidbi. O tome govore i hadiske zbirke. Tako u jednoj verziji stoji: Prenosi se od Aiše da je Džibril došao sa njenim likom u tkanini od zelene svile Vjerovesniku, s.a.v.s., i kazao: “Ovo je tvoja žena na dunjaluku i ahiretu.” (Bilježe ga Tirmizi, Bezzar i dr.) U drugoj verziji stoji, koju prenosi h. Aiša: Allahov poslanik, a.s., mi je kazao: “Vidio sam te u snu tri noći. Došao je s tobom melek u svili, pa je kazao: “Ovo je tvoja žena”. Onda je otkrio tvoje lice, kad to bijaše ti, pa sam kazao: “Ako je ta ženidba od Allaha, neka je On sprovede.” (Bilježe ga Muslim, Bejheki i dr. Sličan hadis bilježe i Buhari, Ahmed i dr.)

Poslanik, a.s., je tako zaprosio h. Aišu u mjesecu ševvalu 3. god. prije Hidžre (maj/jun 619. godine), a oženio se njome u mjesecu ševvalu 1. god. po Hidžri (april/maj 623. godine). Njen mehr je iznosio 500 dirhema (12,5 oka (ukijja) srebra, 1,603 kg srebra). U braku su proveli 9 godina.

Razlozi Poslanikove ženidbe h. Aišom: Između ostalih, sljedeći su razlozi što se Muhammed, a.s., oženio h. Aišom:

1 – Melek Džibril je Poslaniku, a.s., prenio vijest o ženidbi sa h. Aišom od Uzvišenog Allaha, o čemu je već bilo govora.

2 – Poslanik, a.s., je primjetio Aišinu oštroumnost i inteligenciju dok je bila dijete, te je stoga želio da mu ona bude supruga, kako bi bila najsposobnija među ashabima da prenese njegov sunnet, tj. sva njegova stanja i sve ono što je on govorio, radio i odobrio.

3 – Prijateljska ljubav Poslanika, a.s., prema h. Ebu Bekru, kao i želja da mu, kroz ženidbu njegovom kćerkom, oda priznanje za sav njegove hizmet na Allahovom putu.

Bračni život sa Poslanikom, a.s.: Aiša, r.a., je bila, nakon h. Hatidže, najdraža supruga Poslaniku, a.s. Muhammed, a.s., je izgradio njenu sobu uz samu Poslanikovu džamiju sa vratima koja su se direktno otvarala u džamiju. Često je klanjao noćni namaz u njenoj sobi, dok je ona ležala isped njega. Zajedno su se kupali u istoj kadi, a voljeli su da se zajedno bave sportom, posebno trčanjem u kojem su se međusobno natjecali. Toliko su bili bliski da su jedno drugom čitali osjećanja sa lica.

Poslanik, a.s., je uvažavao Aišino mišljenje i uvijek joj dopuštao da ga izrazi, iako se nije uvijek slagao sa njim. Dakle, njih dvoje su imali i jaku intelektualnu vezu. Muhammed, a.s., je cijenio njenu memoriju i inteligenciju tako da je savjetovao svoje ashabe da joj se obraćaju za vjerska pitanja.

Poslanikovo preseljenje na ahiret: Poslanik, a.s., se razbolio 23. safera 11. god. po Hidžri. Zamolio je svoje žene da tokom svoje bolesti bude u Aišinoj sobi. Od 2. rebiu-l-evvela bio je prikovan za krevet, a na ahiret je preselio 12. rebiu-l-evvela u Ašinoj sobi u njenom krilu. Tu je i ukopan.

Biografija poslije smrti Poslanika, a.s.: Nakon smrti Poslanika, a.s., h. Aiša se preostalih 45 godina svoga života (632-677) posvetila podučavanju mladih generacija muslimana Kur’anu i Sunnetu. Jedini izuzetak je njeno političko uplitanje početkom hilafeta h. Alije, kada je zahtjevala da se ubice halife h. Osmana što prije kazne. Tada je učestvovala u nestretnoj bici kod deve 36. god. po Hidžri (656. godine). Aiša, r.a., je tom prilikom bila zarobljena, kao i Abdullah ibn Zubejr, r.a., Mervan i brojne druge Aišine pristalice. Alija, r.a., se potom pomirio sa Aišom, r.a., i njenim pristalicama, tako da ih je sve oslobodio. Onda je otpremio h. Aišu, sa svim počastima, u pratnji njenog brata Muhammeda ibn Ebu Bekra, inače zapovjednika u h. Alijinoj vojsci, u Mekku. Čak je i h. Hasan pratio h. Aišu dio puta. Detaljnije o ovoj bici vidi u poglavlju IV. Alija ibn Ebu Talib, r.a., amidžić Allahovog poslanika, a.s.

Preseljenje na ahiret: Preminula je u noći uoči utorka, 17. ramazana 57. god. po Hidžri (24. jul 677. godine) u Medini. Prema drugom mišljenju, preminula je 58. god. po Hidžri (678. godine). Dženazu joj je klanjao Ebu Hurejre, r.a. Ukopana je u Bekiji.

Jusuf Džafić

Da li ste čitali?

Muhammed a.s., Poslanik koji se u svemu slijedi

Za muslimane širom svijeta rođenje Muhammed a.s. ima nemjerljivu vrijednost i oni koji ga vole …