Naslovna / Aktivnosti / Dan Ašure u tuzlanskim džematima

Dan Ašure u tuzlanskim džematima

Dan Ašure je prigodnim druženjima i predavanjima obilježen u tuzlanskim džematima.

U ponedjeljak, 09. septembra u tuzlanskoj Bijeloj džamiji u Slavinovićima upriličen je iftar u povodu Dana Ašure. Iftar su pripremile džematlijke na čelu sa koordinatoricom ovog džemata prof. Mihretom Okanović, a istom je prisustvovala i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla prof. Elmedina Osmić Brzović.

Prof. Okanović je prisutne podsjetila na poruke Ašure, na simboliku Nuhove lađe,pripreme jela koje je spremljeno nakon potopa te iskušenja s kojima se susretao Nuh a.s. i njegov narod.

Koordinatorica Elmedina Osmić Brzović se obratila prigodnim riječima okupljenim džematlijkama ističući značaj zajedničkog činjenja dobra u današnjem vremenu. Prof. Osmić Brzović je kazala da je važno živiti islam, činiti dobro i druge poticati na to, kako u našim džematima, okruženju tako i u cjelokupnom društvu.
Nakon iftara sve prisutne su počašćene ašurom koja je pripremljena za ovu priliku.

U džematu Mihatovići u ponedjeljak, 09. septembra, poslije jacija namaza obilježen je Dan ašure.
U ovom tuzlanskom džematu postala je tradicija da se u povodu ašure organizuju druženje i počaste sve prisutne džematlije i džematlijke. Već dugi niz godina ašuru pripremaju vrijedne džematlijke na dan 10. muharemma.
Imam ovog džemata, Rešid-ef. Mehanović, se zahvalio svima koje su uzele učešće u pripremi ovogodišnje ašure i održao prigodan vaz o vrijednosti dana Ašure poslije jacija namaza.
Nakon toga nastavljeno je druženje u društvenim prostorijama ovog džemata uz ašuru i kahvu.

U tuzlanskom džematu Grabovica u nedjelju 08. septembra upriličena je priprema ašure. Ašuru su pripremale džematlijke na čelu sa koordinatoricom džemata mr. Amrom Sinanović.
U pripremi ovog posebnog jela učešće su uzeli i mlađi članovi džemata.
Druženje uz pripremu ovog simboličnog jela proteklo je u ugodnom raspoloženju i razgovoru o poukama koje se prenose u predajama o Nuhu a.s. i njegovom načinu pripreme ovog jela.

Da li ste čitali?

Započeo ciklus edukacije ličnog razvoja kroz duhovnost

U divanhani džamije „Kralj Abdulllah“ u subotu 01. februara započeo je ciklus edukacije ličnog razvoja …