Naslovna / Tekstovi / Duhovnost / Poučne priče / Znate li priču o truhlom krompiru?

Znate li priču o truhlom krompiru?

“Nemojte se međusobno mrziti…”
(Buhari)

Jednog dana je učitelj je upitao djecu da li žele da se igraju? Svi su bili sretni jer su znali da je svaka njegova igra posebna.

Kazao im je da donesu po nekoliko truhlih/pokvarenih krompira u školu. Kada su ih donijeli, učitelj je rekao da će sada svakom krompiru dati ime. I to ime osobe koju mrze. I toliko će krompira staviti ispred sebe. Djeca su listala u glavama osobe koje iz nekog razloga mrze i stavljala krompire ispred sebe. Neko je uzeo dva, tri ili čak i više krompira ovisno o tome koliko su osoba mrzili u svome životu.

Učitelj je tada rekao da te krompire moraju stalno nositi sa sobom punih sedam dana bez obzira šta radili ili gdje bili. Čak i kada jedu – neka budu na stolu, kada spavaju – neka budu pored kreveta ili kada se voze autom – neka budu s njima. Uvijek.

Kako su dani odmicali, truhli krompiri su sve više smrdjeli, a djeca su sve više negodovala tražeći da se igraprekine što ranije.

Kada je prošao i sedmi dan učitelj ih je pozvao i upitao: „Kako ste se osjećali proteklih dana?“ Djeca su pričala kako im je smrdjelo… često da su jedva izdržavali. I ne samo njima, nego i osobama oko njih. Kazivali su da im je to značajno utjecalo na način kako su proveli proteklih sedam dana. Neki njihovi prijatelji su ih izbjegavali, zatvarali vrata pred njima,…

Onda je učitelj kazao:“ E, vidite… Isto se dešava kada u svojim grudima imate mržnju prema nekome. Mržnja zatruje vaše grudi i stalno je nosite sa sobom gdje god krenuli. Ako niste mogli sedam dana trpjeti smrad truhlog krompira, zamisli šta mržnja uradi sa vašim srcem i vašom dušom ako je nosite cijeli život. I ne samo to… Smrad mržnje ne samo da zatruje vaše srce i dušu, nego to odredi i vaš život i dobri ljudi vas izbjegavaju jer ne žele osjećati smrad mržnje.“

Zato, ako i imamo razloge ili se pravdamo da imamo razloge da nekoga mrzimo, mnogo je bolje tu mržnju odbaciti i izbaciti iz grudi svojih. Praštati drugima je jedan od najboljih mirisa kojim možemo duše svoje i srca svoja mirisati.

Preveo i priredio: Sabahuddin S.

Da li ste čitali?

Magarac i bunar

Jednog dana magarac nekog farmera upao je u bunar. Životinja je tužno njakala, dok je …