Naslovna / Sehara / Ličnost / Rad na sebi / Podsjetnik za uspješan dan

Podsjetnik za uspješan dan

Misli su čudo, pa još kada postanu djelo, dobro djelo velika nam je radost. Kako bismo poboljšali produktivnost i održali visok nivo energije u toku dana potrebno je i da radimo na tome, jer ništa nam neće samo doći.
Lako je reći- nemojte se nervirati, budite smireni, strpljivi, a teško sprovesti to u praksu. Međutim, ako je teško ne znači da je nemoguće. A opet sa druge strane, ne možemo izbjeći stresne situacije upotpunosti u toku dana. Navika se stiče. Zato nam je potreban podsjetnik kako bismo nakon kraćeg vremena to radili po defaultu jer tako treba, jer je to prirodno i sastavni dio našeg života. Ono što možemo učiniti po tom pitanju jeste da pokušamo kontrolisati reakcije na događaje, ljude, okolnosti.

Brojni su načini na koje to možemo postići. Upornost, ponavljanje metoda i tehnika koje nam služe ključ su uspjeha. Kada se probudimo, svi imamo izbor na koji način ćemo započeti dan. Često nailazimo na članke u kojima se savjetuje: „započnite dan kafom, meditacijom, šetnjom…“ Sve je to OK i veoma korisno, ali za nas muslimane ima nešto preče čime započinjemo dan. Sabah- namaz. Sabah- namaz je prva aktivnost koju smo dužni obaviti kako bi započeli dan hairli, u Božijoj milosti. Potom slijedi zahvala Gospodaru na blagodatima kojima nas je obasuo. Zatim na red dolazi izgovaranje afirmacija kakav želimo da nam bude dan. Svemu ovome možete dodati i neku vlastitu ideju. Uglavnom znamo šta ćemo raditi u toku dana i koje su nam obaveze, i ako možemo barem jednim djelićem svoga bića uticati na željeni ishod zašto to ne bismo uradili. Ništa ne gubimo, a možemo mnogo dobiti. To je svojevrsna prilika da testiramo vještine i sposobnosti imajući na umu da “čovjek snuje, a Bog određuje“.

Bitno je u toku dana imati vrijeme samo za sebe, barem pet minuta u tišini, opušteno bez ikakvih razmišljanja. To je reset koji smo dužni sebi napraviti. Nećemo izostaviti ni prvu jutarnju kafu, u miru. Ako smo u mogućnosti izaći vani, na balkon, dok je svježe jutro, ugođaj je potpun. Učenje, rad na poslu, pripreme za neki sastanak, imaju efikasnije dejstvo ako se počne ujutro. Jutro je poseban dio dana koji sa sobom nosi bereket, mir, a sve to nam je neophodno da bismo postigli ono što želimo.

Šta još možemo učiniti za uspješan dan? Udjeljivanje sadake, biti čovjek pored kojeg se niko neće osjećati manje vrijednim. Nijednim svojim postupkom pokazivati da smo iznad nekoga. Kombinovati osjećaje razuma i srca, malo više slušati sebe, ne voditi se samo onim što nam se kaže, što drugi žele da budemo. Zar se nećemo ljepše osjećati ako u poslu koji obavljamo ostavimo lični pečat? Pohvalno je znati aktivno slušati druge, a ne samo čekati da sagovornik završi sa svojom pričom kako bismo mi nešto rekli. Baviti se sobom, a ne tuđim životima. Živjeti u sadašnjem trenutku, uvjereni da se sve događa za naše dobro iako ponekad razum to ne može dokučiti u datom trenutku. Smanjiti potrebu da se opravdavamo drugima zašto smo nešto učinili li nismo učinili. Radovati se uspjehu dragih osoba kao svom uspjehu. Znati uživati u sitnicama, sa ljudima koje imamo u svom životu i sa onim što imamo. Važno je biti optimist, ali ne vezati se previše za očekivanja, jer očekivanja su ta koja nas razočaraju.

Uradimo sve što možemo, najbolje što znamo i prepustimo se Božijoj odredbi. Navečer, kada je dan već na izmaku, saberemo utiske, vidimo koliko smo postigli iz afirmacija, šta smo mogli bolje, da li smo nešto propustili i šta smo iz svega toga naučili. Ne smijemo sebi dozvoliti lijenost, dosadu. Ako nismo zadovoljni sobom, načinom života treba poduzeti nešto da se to promijeni. A promjena prvo mora doći iznutra. Uvijek. Želim vam uspješan ovaj i svaki naredni dan.

Pripremila: Samra Avdibašić

Da li ste čitali?

Bonton

Bonton (Bon Ton) je riječ francuskog porijekla i u prijevodu označava dobar način. Dakle, bonton …