Naslovna / Tekstovi / Duhovnost / Poučne priče / Čovjek i leptir

Čovjek i leptir

Jedan čovjek je do te mjere bio fasciniran leptirima da ih je svakodnevno satima gledao kako lete. U želji da ih bolje upozna proučavao je njihov neobični put transformacije i nastajanja.
I tako, jednog dana, uočio je maleni otvor na čahuri leptira. Čovjek je sjedio i gledao kako se leptir nekoliko sati energično muči da bi izvukao svoje slabašno tijelo kroz taj maleni otvor.

Onda je leptir stao. Činilo se da ne može dalje i da je odustao. Zato je čovjek odlučio da pomogne leptiru. Otišao je kući, uzeo malene makaze i izrezao čahuru tako da otvor bude dovoljno velik.
Leptir je s lakoćom izašao, ali imao je krhko tijelo i smežurana krila. Čovjek je nastavio da promatra leptira, očekujući da će se krila svakog trenutka otvoriti, povećati i raširiti kako bi podržala i osnažila leptirovo tijelo vinuvši ga, baš kao i druge, u nepoznate i neistražene visine.

Međutim, ništa se nije dogodilo! Leptir je cijeli svoj kratki život proveo puzeći okolo sa slabašnim tijelom i nerazvijenim krilima. Nikad nije poletio.
Uprkos svoj svojoj ljubaznosti i dobrim namjerama, čovjek nije razumio da su poteškoće kroz koje je leptir morao proći izlazeći iz čahure dio puta njegovog razvoja, kako bi, kad se oslobodi čahure, bio dovoljno snažan, otporan i spreman za svoj let.

Ponekad su upravo poteškoće ono što trebamo u našem životu. Poznato je da kada Bog nekoga voli, stavi ga na iskušenje. Kada bi nas oslobodio svih prepreka, problema, iskušenja i poteškoća, nikada ne bismo postali tako snažni, otporni, niti sposobni koliko smo sada i koliko tek možemo biti.
Zato kad sljedeći put naiđete na poteškoće, znajte da je to neizostavni dio razvojnog puta i da je njihova svrha upravo ta da nas osnaže i nauče nečemu važnom. Isto tako kad budete željeli nekome da pomognete, ponudite mu udicu umjesto ribe, jer najveće bogatstvo koje možemo da ponudimo nekome jeste da mu otkrijemo njegovo sopstveno. Pored životne borbe potrebna je i kreativnost, bez koje nećemo moći riješiti naizgled nerješive zagonetke.

(Odlomak iz knjige “Pazi kojeg vuka hraniš“ autora Kenana Crnkića)
Odabrala i priredila : Medina Salčinović

Da li ste čitali?

Magarac i bunar

Jednog dana magarac nekog farmera upao je u bunar. Životinja je tužno njakala, dok je …