Naslovna / Aktivnosti / Sedmica dojenja 2019. – “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje”

Sedmica dojenja 2019. – “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje”

Međunarodna sedmica dojenja 2019. s temom “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje” podsjeća na važnost podrške dojenju i važnost osnaživanja roditelja.Međunarodna sedmica dojenja 2019. s temom “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje” podsjeća na važnost podrške dojenju i važnost osnaživanja roditelja. Majke trebaju podršku očeva, partnera, obitelji, poslodavaca i cijele zajednice kako bi mogle uspješno dojiti i nakon prvih mjeseci djetetova života. Majke će svoje dojeće ciljeve lakše ostvariti ako je društvo na svim razinama angažirano u razvijanju dobrih praksi koje uzimaju u obzir potrebe majki na radnom mjestu i u svim svakodnevnim situacijama. O potrebama majki društvo treba brinuti od porodilišta, osiguravajući majkama uvjete humanog rađanja, započinjanja dojenja unutar zlatnog sata te pružanjem podrške i pomoći u dojenju u rodilištu i po odlasku kući.

Za osnaživanje roditelja i osiguravanje njihovih prava potrebno je zalagati se za smjernice, zakone, radna mjesta pogodna za roditelje te za društvene norme koje pridonose rodnoj ravnopravnosti.Ovo je važno i u formalnom i u neformalnom kontekstu.

Socijalna zaštita roditelja koja doprinosi rodnoj ravnopravnosti također promiče ciljeve održivog razvoja. Stoga Međunarodna sedmica dojenja 2019. naglašava nužnost zaštite, promoviranja i podržavanja dojenja putem zagovaranja za:

• Smjernice i zakone socijalne zaštite

• Radna mjesta prilagođena roditeljima, u formalnim i neformalnim sektorima

• Vrijednosti naklonjene roditeljima i društvene norme koje doprinose rodnoj ravnopravnosti.

Ciljevi Međunarodne sedmioce dojenja 2019.

• INFORMIRATI javnost o poveznicama između socijalne zaštite roditelja i dojenja,

• UČVRSTITI vrijednosti naklonjene roditeljima i društvene norme koje doprinose rodnoj ravnopravnosti na svim razinama u svrhu podrške dojenju,

• POVEZATI SE s pojedincima i organizacijama kako bi se postigao čim veći učinak i

• POTAKNUTI djelovanje u smjeru socijalne zaštite roditelja koja doprinosi rodnoj ravnopravnosti u svrhu promicanja dojenja.

Radimo zajedno na osnaživanju roditelja i omogućivanju dojenja, sada i za budućnost.Ovogodišnjim sloganom  # WBW2019 “Osnažiti roditelje, omogućiti dojenje” šalje se poruka kojom se želi istaknuti važnost osiguravanja adekvatne podrške u dojenju svim roditeljima u današnjem svijetu. Usmjeravanje na pružanje podrške i uključivanjem oba roditelja ključno je za ostvarivanje njihovih ciljeva u dojenju ali i ostvarivanje uspješnijeg dojenja!Osnaživanje je proces koji zahtijeva osiguravanje dostupnosti nepristranih informacija o dojenju kao i potporu utemeljenu na dokazima kako bi se stvorilo okruženje u kojem će majke moći optimalno dojiti. Odluku o dojenju donose majke i kad one imaju dodatnu snažnu podršku očeva, partnera, obitelji, radne okoline i zajednice, dojenje će biti zastupljenije i uspješnije!

Prilagođeno sa: roda.hr

Da li ste čitali?

Prirodni dezinfekcioni osvježivač prostora

U dezinfekciji prostora, ali i osvježavanju zraka mogu vam pomoći i prirodni osvježivači s esencijalnim …