Naslovna / Sehara / Ličnost / Rad na sebi / Ramazan poslije ramazana

Ramazan poslije ramazana

U ime Allaha Milostivog Samilosnog, neka je salavat i selam na našeg Resulullaha, Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i na sve ljude koji ga prate sve do Sudnjeg dana.

Ramazan nam je otišao i zajedno sa njim je otišao njegov bereket. Bili smo prisutni u njegovim noćima i danima a sad on odlazi našem Gospodaru kako bi svjedočio za nas. U ramazanu je lahko činiti dobra dijela. Postimo i zikrimo kako bi postigli zadovoljstvo Gospodara. Namaz, zikr, post, dobročinstvo postane nam navika. Pravimo balans između hranjenja duše i hranjenja tijela. Jedan autor je kazao kako je ramazan kao kurs za nas radi moralnog razvoja. Podsjećamo se da moramo pomoći onim manje sretnim i da se borimo protiv vlastitih sebičnih težnji. Međutim, moramo biti sigurni da praktikujemo ono što smo naučili u ovom kursu kad se isti završi.Svi smo svjedoci kako nam sa ramazanom dolazi i posebna atmosfera u naše domove, naše gradove, džemate, mesdžide. Tokom čitavog mjeseca osjećamo ramazanski smiraj, bilo gdje da smo. Naši preci su stalno bili u vezi sa ramazanom – pola godine su ga dočekivali, a drugu polovicu su ga ispraćali. Trebamo imati na umu da Onaj ko je Gospodar ramazana On je Gospodar i ostalih mjeseci. On od nas traži da budemo u pokornosti Njemu, tokom cijele godine. Mjesec Kur’ana, mjesec bogobojaznosti, mjesec sabura, darežljivosti, može nam biti svaki mjesec u godini. Nije nemoguće nastaviti istim pa i ljepšim tempom i poslije ramazana. Nije nemoguće obilaziti rodbinu, komšije, praviti večere pa okupljati se, dijeliti sadaku, i van ramazana. Milostivi nas je počastio ovim mjesecom kako bi popravili svoje stanje, stanje u svojim porodicama, zajednicama, stanje u dušama. Ali nam nije dao taj poklon kako bi ga koristili kratkotrajno, jednom u toku godine. Počastio nas je zaista poklonom koji se iskoristiti i prenijeti može i na druge mjesece. Ovaj mjesec nam je bio prava škola imana i duhovnosti. Ne trebamo biti rušitelji vlastitih zalaganja. Napravite bar jednom sedmično, mjesečno, tu večeru koja će okupiti vaše najdraže. Dajte sadaku tom djetetu, toj staroj neni, kako bi se i vi a i oni osjećali ljepše, kako bi vladali svojim nefsom a ne on vama. Družite se sa Kur’anom jer zaista je on put uspjeha kako na dunjaluku tako i na ahiretu.

Kažu mi ljudi kako se ljepše osjećaju u ramazanu, kako su im svi prijatniji. Pa to je iz razloga što smo cijelim svojim bićem u tom mjesecu okrenuti tamo gdje trebamo biti, okrenuti ka našem Gospodaru. Zašto tokom cijele godine ne bismo bili okrenuti našem Uzvišenom koji ne traži od nas mnogo u odnosu na ono što nam daje? A zaista trebamo Njegovu ljubav. Molim vas, tako vam Najmilostivijeg, živite ramazan i poslije ramazana pa će vam kraj života doći kao Bajram.

Esselamu alejkum.

Piše: Majida Kavgić

Da li ste čitali?

Bonton

Bonton (Bon Ton) je riječ francuskog porijekla i u prijevodu označava dobar način. Dakle, bonton …