Naslovna / Tekstovi / Porodica / Odgoj i obrazovanje / Internet pretraživač koji pošumljava planetu

Internet pretraživač koji pošumljava planetu

Vrijeme koje provodimo na internetu više nije mjerljivo u poznatim vremenskim kategorijama jer je korištenje interneta postalo sastavni dio naše svakodnevnice, utoliko da bismo surfanje internetom mogli svrstati u motoričke radnje novog doba. Izloženost virtualnoj javnosti putem društvenih mreža, ali i putem raznih korisničkih računa koje su korisnici obavezani izraditi ukoliko žele koristiti usluge određenih poslužitelja, dovode našu privatnost u rizik.
Čak 67% korisnika internet usluga u svrhe pretraživanja koristi svima poznatog internetskog diva Google. Na drugom mjestu se nalazi tražilica Bing, no samo sa 13% korisnika. Gledajući u ove brojke, no i uzdajući se u svoje pretraživačke navike, rekli bismo kako druge alternative pored Google-a i nemamo. S obzirom na potrebe današnjeg vremena, i usluge koje Google pruža, ni ne trudimo se pronaći alternativu. No, što bismo rekli kada bismo zaključili da postoji alternativa, koja ne samo da pruža jednako kvalitetne usluge kao npr. Google, već doprinosi direktno javnom dobru? Kada bismo osvijestili da svako od nas pretragama po internetu godišnje generira 45 američkih dolara, bismo li se zapitali – možemo li ujedno i odlučiti gdje taj novac usmjeriti?

Ecosia, berlinska inovativna tražilica, jedna je od takvih tražilica koja djeluje na način da prihode od oglašavanja preusmjerava direktno u sadnju drveća. Drugim riječima, Ecosia djeluje na osnovu algoritama za pretraživanje preuzetih od nešto poznatijeg pretraživača Binga. Kao i mnoge druge tražilice, Ecosia također uz rezultate pretraživanja prikazuje i razne oglase. Sistem je takav da Bing isplaćuje Ecosiji za svaki klik na sponzoriranu vezu koja usmjerava korisnike ka određenim oglašivačima, odnosno vlasnicima navedenih oglasa. Pritom ti direktni prihodi snažno variraju u odnosu na ključne riječi pri pretraživanju, ali i vrijednosti onoga što se u oglasima dodanih rezultatima pretrage reklamira. Tako npr. pretraživanja koja sadrže ključne riječi kao što su „kredit“, „bankovni račun“ ili „solarni panel“ finansijski više vrijede nego što je slučaj s pretraživanjima o npr.čokoladi.

Zamislite da pretražujete internet, a da istovremeno sadite drveće, odnosno da radite sve što inače radite na web-u, a da usput pomažete da se pošumi i ozeleni planeta. Upravo ovo omogućava internet pretraživač Ecosia, koji je kao i svaki drugi, besplatan i jednostavan za korišćenje, ali je za razliku od svih ostalih, eco friendly.

Ecosia radi kao svaki drugi internet pretraživač, tako da uz njega možete da nađete sve što vas na netu zanima. Kada instalirate Ecosiu na svoj računar ili telefon, pretraživaćete pojmove koji vas interesuju, a rezultati pretrage sadrže, razumljivo, reklame i oglase, od kojih Ecosia zarađuje. No ono što je čini posebnom je činjenica da minimum 80 % svog profita donira različitim programima sadnje drveća širom svijeta. Do sada je zasađeno više od dvadeset miliona stabala u Madagaskaru, Peruu i Burkini Faso, samo zbog niza znatiželjnika koji su htjeli probati drugačije tražilice, no brojka se mijenja svakog minuta sudeći po brojaču na stranici ecosia.org.

Ovaj browser pruža vam mogućnost da u gornjem desnom uglu pratite broj stabala čijoj ste sadnji doprinijeli. Programi sadnje drveća značajni su ne samo u kontekstu zelenije i zdravije životne sredine, već podrazumjevaju i uključivanje lokalnog stanovništva, koje može da zaradi sakupljajući sjeme, sadeći drveće i prodajući hranu na lokalnim pijacama.

Ukoliko se pitate kako možete biti sigurni da je drveće zaista zasađeno, Ecosia ima odgovor i na to. Tim koji je osnovao Ecosiu svakog mjeseca objavljuju dokaze o donacijama koji pokazuju na koji način je novac potrošen i koliko drveća je zasađeno. Takođe, obajvljuju priče o lokalnom stanovništvu, koje pokazuju kako jedna jednostavna i svakodnevna aktivnost kao što je pretraživanje neta može da utiče na povećanje kvaliteta njihovih života.

I na kraju, kako sami kažu, ideja koja ih vodi glasi: “Želimo da stvorimo svijet u kome životnoj sredini više neće biti potrebna zaštita”. Ukoliko dijelite njihov stav, Ecosia je pravi izbor i nalazi se na adresi ecosia.org.

Aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Odabrala i priredila: Meliha Ahmetspahić

Da li ste čitali?

Matematičarke kroz historiju – I dio

Žene su kroz historiju ostavljale nemjerljiv značaj na poljima različitih znanosti. U tekstu koji slijedi …