Naslovna / Tekstovi / Zdravlje / Ishrana / Ishrana u vrijeme ramazana

Ishrana u vrijeme ramazana

Ramazan je mjesec zadovoljstva, koji sa sobom nosi i nutritivne izazove. Velika većina postača griješi u izboru namirnica koje će im pomoći da održe optimalno tjelesno zdravlje i sposobnost.Evo nekoliko korisnih savjeta.Za svaki iftar i sehur treba uzeti dovoljno tekućine, voća i povrća.Treba izbjegavati obilne i teške obroke za vrijeme ramazana jer mogu biti štetni za zdravlje.

Ishrana u toku ramazana treba biti jednostavna i ne treba se razlikovati od uobičajene ishrane.

Treba sadržati:

• Voće i povrće

• Hljeb, žitarice, krompir

• Lagano meso i ribu ili alternative za vegetarijance

• Mlijeko i mliječne proizvode.

Preporučljivo je unositi složene šećere jer se iz njih energija oslobađa postepeno i duže vrijeme. Ovi šećeri se nalaze u ječmu, pšenici, zobi, prosu, grahu, leći, integralnom brašnu i basmati riži.

Hrana bogata vlaknima, kao što je svo svježe voće i povrće, te integralne žitarice i pahuljice žitarica takođe se vari sporije i time usporava nastanak osjećaja gladi.Svakako treba izbjegavati visokokaloričnu (kolači i slatkiši), procesiranu (suhomesnati, duboko smrznuti i konzervirani proizvodi), jako masnu hranu, kao i rafinirane šećere (konzumni šećer i bijelo brašno). Preporučljivo izbjegavati napitke sa kofeinom (kafa, crni i zeleni čaj) jer djeluju diuretski i povećavaju gubitak tekućine mokrenjem.

Sehur treba biti lagan i sadržavati sporo probavljivu hranu kao što je ne premasna pita od integralnog brašna, pahuljice žitarica (dobar izbor je zob), tost i salatu, tako da obezbijedi ujednačeno oslobađanje energije tokom dana. Dobro je osim vode, popiti i sok od svježeg voća da bi se obezbijedilo dovoljno vitamina. Počnite sehur tekućinom da bi se obezbijedila dovoljna hidracija organizma, a time ćete umanjiti izglede da se prejedete. Treba izbjegavati prženu hranu, a pogotovo onu prženu u dubokom ulju (friteza).

(hranisezdravo.ba)

Da li ste čitali?

Jesen nudi namirnice koje morate uključiti u prehranu

Zdrave i ukusne, svježe i dostupne, naminirce jeseni možete već danas uvrstiti u svoju prehranu.