Naslovna / Aktivnosti / Pasci: Predramazanske posjete najstarijim džematlijkama

Pasci: Predramazanske posjete najstarijim džematlijkama

U tuzlanskom džematu Pasci u protekloj sedmici upriličene su predramazanske posjete najstarijim džematlijkama ovog područja.
U okviru aktivnosti „Otvorimo hiljade vrata“ koordinatorica za brak i porodciu džemata Pasci Nasiha Smajlović i džematlijke obišle su devet najstarijih džematlijki.

-U želji da probudimo tradiciju i naše lijepe, stare adete, u predramazanskim danima, džematlijke džemata Pasci obišle su najstarijih džematlijki i obradovale ih svojim društvom i prigodnim poklonima, navode iz džemata.

„Osobe treće životne dobi često same dočekaju ramazan i sa sjetom i tugom u srcu se sjećaju ramazana kada je i njihov dom bio pun djece, unučadi, a one bile još u snazi i zdravlju i nijetile ispostiti svaki dan mubarek mjeseca. Svaka od njih je pričala svoju životnu priču. Svaka od njih je vrijedna naše pažnje jer nosi svoju, jedinstvenu priču iz svake godine svog života, iz svakog ispoštenog ramazana“, kazala je koordinatorica Smajlović.

Najstarija džematlijka koja je posjećena u ovim predramazanskim danima je devedesetosmogodišnja Paša Đulović, koja nije krila radost i ozarenost povodom posjete.

Džamatlijke i koordinatorica ovog džemata zauzvrat iz predramazanskih posjeta nose iskrene dove i riječi zahvalnost onih koje su posjetile.

Da li ste čitali?

Pokretanje rada Savjetovališta/Kancelarije za brak i porodicu pri medžlisima

„Savjetovalište/Kancelarija za brak i porodicu“ naziv je projekta koji će prema Elaboratu Rijaseta IZ u …