Naslovna / Kutubhana / Predstavljamo knjigu / Slučajno čovjek – Enes Karić

Slučajno čovjek – Enes Karić

„Slučajno čovjek“ je roman našeg akademika Enesa Karića, velikog čovjeka, čovjeka sa stilom, tako i u pisanoj riječi. Slobodno ga po načinu tj. stilu pisanja možemo porediti sa pojedinim bosanskohercegovačkim velikanima poput Andrića i Selimovića.

Ovaj roman je svojevrsni nastavak izuzetne knjige Jevrejsko groblje, koja govori o nama Bošnjacima, o našoj dijaspori, generalno o bosanskom čovjeku, te raznim situacijama u kojim se nalazi.

– Roman “Slučajno čovjek” na planu fabule nastavak je “Jevrejskog groblja” i prati novu etapu izbjegličkog života glavnog junaka Sadika Dobrače, ali njegova je centralna tema manje-više ista kao i prethodnog romana – mogućnosti i perspektive međureligijskog i interkulturnog dijaloga. Označujući religije danas kao “muzeje davno prošle nade” Karić ljestvicu očekivanja ne postavlja visoko: “Međureligijski razgovori nisu za to da se išta riješi, jer kad teologije nešto rješavaju tad udara istina na drugu istinu kao more od mramorje, već su ti skupovi tu da se pokuša skromno učestvovati u tuđoj nadi i strahu, da se vidi ozbiljno lice čovjeka preplašenog istinama njegove vlastite religije i njenim strahovima, znate. I da im mi objasnimo strahove, i nade, znate…”

Da li ste čitali?

Istanbulska lala

Zanosni vodič kroz Istanbul i opojna priča o ljubavi Istanbul je više od grada, on …