Naslovna / Sehara / Ličnost / Rad na sebi / Formule uspjeha i afirmacije – Adisa Tufo

Formule uspjeha i afirmacije – Adisa Tufo

“ Možda će nekada doći bolja vremena, ali samo ovo vrijeme je moje. “ Jean-Paul Sartr“ Možda će nekada doći bolja vremena, ali samo ovo vrijeme je moje. “ Jean-Paul Sartr
„ Svojim izlaskom u javnost želim motivisati žene da se aktiviraju, da neprekidno saznaju i spoznaju, da se edukuju formalno i neformalno. Od mene su mnogi tražili da im kažem FORMULU USPJEHA I AFIRMACIJE. Odgovor se nalazi u ovim tekstovima. Pronađite ga i živite svoje snove… “  Adisa Tufo

PODUZETNIŠTVO

Ako nemaš namjeru biti najbolja, ne počinji!

“ Naše su sumnje izdajnici zbog kojih često gubimo tamo gdje bismo mogli pobjediti, jer se bojimo pokušati. “ William ShakespeareKad želiš, želi najviše, želi najbolje. Zaželi da budeš pobjednik. Čvrsto budi ubjeđena u to da za tebe ništa nije previše i da si rođena za uspjeh. Tako se i ponašaj. Zauzmi stav pobjednika i to ćeš jednom i postati. Nemoj sumnjati da ćeš uspjeti. Vjeruj da je svijet samo tebe čekao. Nema veze što oko tebe ima mnogo sličnih projekata, što je konkurencija velika. Tvoj posao neće niko raditi na tvoj način, ti si naprosto rođena da budeš najbolja. “Svijet voli pobjednike“ , a ti si predodređena za tron. … do trona nije lako doći.

Treba puno rada, puno krvi i znoja, neprospavanih noći, nerazumijevanja. Sve je to put kojim ćeš koračati. Nekad svila, nekad oštro kamenje. Znam da ćeš poželjeti odustati. Činit će ti se da ništa nije vrijedno tebe. Ali kada bi svi tako razmišljali, kako bi čovječanstvo uopće išlo naprijed. Kako bi ti išla naprijed. Utopila bi se u moru prosjećnosti i ne bi ostavila nikakav trag. Procjeni svoje mogućnosti, ali znaj da su one puno veće nego što možeš i pretpostaviti. Kolike su saznat ćeš, ako dođeš u situaciju da se boriš za opstanak. Kad ne bude drugog izbora ili pobjednik ili pokojnik. Do tada je sve pretpostavka.

Okruži se jakim ljudima, ljudima od kojih možeš puno naučiti, koje možeš pitati za savjet…Ovo je jedini način da prekrčiš svoj put. Tvoji apetiti će vremenom rasti, ciljevi se mijenjati, snovi se ostvarivati, tvoje kompetencije će biti jače, a mentalni sklop drugačiji… Ali , koji god novi put da se pojavi ispred tebe, ako poželiš njime koračati, koračaj najbolje što znaš!

POLITIKA   

Nove generacije

“ Naša najveća slava nije u tome da nikada ne padnemo, već da se svaki put kad padnemo podignemo. “ ConfuciusNikad nisam svojoj djeci govorila rečenice koje sam često od roditelja slušala: “ Nemoj se puno isticati“ , “ Drži se zlatne sredine “ i slično… Mislim da treba baš suprotno. Najbolji će se uvijek istaći i izvući iz stopljene mase. Do titule najboljih i najuspješnijih niko nikada nije došao ni sučajno ni lako. Iza svakog uspjeha stoji niz nevidljivih padova, grešaka, neuspjeha, podizanja i ponovnih kretanja ka cilju. I onda, odjednom ugledamo prelijepog leptira, kako ponosno širi svoja divna krila s namjerom da zagrli svijet…

Želim da shvatimo da živimo samo ovdje i sada – da će možda i doći neka bolja vremena, ali da je samo ovo vrijeme naše, da samo u ovom vremenu i baš danas treba da damo najbolje od sebe – onaj najbolji i najvrijedniji dio sebe i svojih sposobnosti, da ponosno podignemo glavu i u vremenu u kojem jesmo – ostvarimo svoj maksimum.

Nismo se bez razloga rodili baš u ovom vremenu i sigurna sam da je i dragi Bog imao debelo dobre razloge zbog kojih mi baš sada hodamo ovim svijetom.

 

(odlomak iz knjige Adise Tufo “Vruć krompir”)

Odabrala i pripremila: Medina Salčinović

 

 

Da li ste čitali?

Bonton

Bonton (Bon Ton) je riječ francuskog porijekla i u prijevodu označava dobar način. Dakle, bonton …