Naslovna / Tekstovi / Zdravlje / Vitamin D zimi

Vitamin D zimi

Vitamin D proizvodi se u koži pomoću djelovanja UVB zraka. U slučaju lošeg vremena, upotrebe kreme sa zaštitnim faktorom ili tamne puti prolazak UVB zraka u kožu se smanjuje. Melanin u koži tamnopute osobe utječe na apsorpciju UVB zraka jednako kao i krema sa zaštitnim faktorom 15 kod svijetle puti. U oba slučaja se apsorpcija UVB zraka smanjuje za otprilike 99 %.
Za dobru apsorpciju važan je i ugao pod kojim sunčeve zrake padaju na površinu zemlje. Što je sunce pod većim uglom, to više UVB zraka tijelo može apsorbirati. Zimi, kad je sunce niže, i apsorpcija UVB zraka je manja, što uzrokuje i smanjenje sinteze vitamina D.

Bez obzira na godišnje doba, povećan rizik od nedostatka vitamina D postoji kod dojenčadi i manje djece, starijih osoba kod kojih je sposobnost sinteze vitamina D u koži smanjena, osoba prevelike tjelesne mase, trudnica i svih osoba koje (ne)namjerno izbjegavaju sunčevu svjetlost.

ŠTA SAMI MOŽEMO UČINITI
Teoretski vitamin D bi se ljeti ukoži mogao proizvesti u dovoljnoj količini uz odgovarajuću izloženost sunčevoj svjetlosti za cijelu zimu, jer se višak može pohraniti u masnim zalihama odakle se po potrebi može izlučivati.

Za dvije sedmice odmora na moru nažalost ne možemo proizvesti dovoljno zaliha za cijelu godinu. Osim toga, određene populacije posebno su oprezne pri zaštiti od sunca. Dojenčad i djeca se u pravilu ne izlažu vrućem ljetnom suncu, a ako se i izlažu, potrebno ih je namazati kremama s visokim zaštitnim faktorom, obući im odjeću dugih rukava i pokriti im glavu. Na taj se način praktično u potpunosti zaustavlja proizvodnja vitamina D koji je ključan za zdrav razvoj djece.

Udruženja pedijatara trenutno preporučuju da se prehrani djece do 1. godine starosti dodaje 400 IU (internacionalne jedinice) vitamina D dnevno što odgovara 10 µg, a prehrani tinejdžera od 400 do 1000 IU/dan. Osim toga preporučuje se uzimanje vitamina D u uljanoj suspenziji jer u tom obliku nema potrebe za pomoćnim supstancama za održavanje stabilnosti, a koje mogu izazvati alergijske reakcije.

 

 

Da li ste čitali?

Karcinom grlića maternice, karcinom koji se može spriječiti

Karcinom grlića maternice predstavlja vodeću formu zloćudnih oboljenja ženske populacije i najčešći je uzrok smrti. …