Naslovna / Sehara / Ličnost / Rad na sebi / Zavolite sebe!

Zavolite sebe!

Ljubav prema samom sebi urođena je čovjekova osobina i zbog toga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Niko od vas neće biti pravi vjernik sve dok svome bratu ne bude želio ono što želi samome sebi.” (Buhari i Muslim)
Voljeti “ja” znači odabrati mu ispravan put, znači ponos i odbijanje poniženja bez obzira koja je cijena toga, kako reče Džerdžani: “Kažu mi da sam oslabio, a ja sam se samo od poniženja suzdržao.”

Voljeti “ja” znači sarađivati sa “ja” kao sa nekom drugom osobom, mudro ga voditi i slati mu poruke zahvale za ono što je uradio i obratiti pažnju na nebrigu:

“…i duše i Onoga koji je stvori pa joj put dobra i put zla shvatljivim učini, uspjet će samo onaj ko je očisti, a bit će izgubljen onaj ko je na stranputicu odvodi!” (Eš-Šems, 7–10)

Predstavljamo vam 12 principa koji će vam pomoći da naučite voljeti sebe:

1. Prestanite se kritizirati.
Kritike ništa ne mijenjaju. Ne kritizirajte se. Prihvatite se onakvi kakvi jeste. Svi se mijenjaju. Kada se kritizirate, vaše promjene su negativne. Suprotno od toga, kada ohrabrite sebe, promjene postaju pozitivne.

2. Oprostite sebi.
Pustite prošlost da ide svojim putem. Učinili ste najbolje što ste mogli u to vrijeme, s razumijevanjem, znanjem i sviješću koju ste tada imali. Sada rastete i mijenjate se, i samim tim, živjet ćete drugačije.

3. Nemojte se bojati.
Prestanite se terorizirati mislima. To stvara veoma loš način života. Pronađite mentalnu sliku koja vam pruža zadovoljstvo i zamijenite zastrašujuću misao pozitivnom.

4. Budite ljubazni, blagi i strpljivi.
Budite nježni i ljubazni prema sebi. Budite strpljivi sa sobom kako biste naučili nove načine razmišljanja. Ponašajte se prema sebi kao što biste ste se ponašali prema nekome koga volite.

5. Mijenjajte misli – polako.
Kad mrzite sebe, vi zapravo mrzite svoje misli. Nemojte dozvoliti da vas ti osjećaji zarobe zbog misli. Nježno mijenjajte svoje misli.

6. Hvalite sebe.
Kritika razbija unutarnji duh, dok ga pohvala gradi. Recite sebi koliko dobro radite svaku sitnicu.

7. Podržite sebe.
Pronađite način da podržite sebe. Dopustite prijateljima da vam u tome pomognu. Time ćete pokazati da ste jaki jer tražite pomoć kada vam je potrebna.

8. Volite i svoje loše postupke.
Možda ste činili stvari koje sad ne odobravate kako biste zadovoljili neke svoje potrebe. Sada ste pronašli nove, bolje načine ispunjavanja tih potreba. S ljubavlju otpustite stare negativne obrasce.

9. Vodite računa o svom tijelu.
Naučite više o prehrani. Kakva vrsta goriva vam je potrebna za optimalnu energiju i vitalnost? Saznajte više o tjelovježbi. Kakve vam vježbe najviše odgovaraju? Njegujte se i poštujte.

10. Pogledajte se u ogledalo.
Gledajte se često u oči. Izrazite ljubavi prema sebi. Oprostite sebi dok se gledate u ogledalo.

11. Volite sebe… odmah!
Ne čekajte da ozdravite, izgubite na težini, pronađete novi posao ili uđete u novu vezu. Počnite voljeti sebe sada – činite to najbolje što znate.

12. Zabavite se.

Da li ste čitali?

Bonton

Bonton (Bon Ton) je riječ francuskog porijekla i u prijevodu označava dobar način. Dakle, bonton …