Naslovna / Tekstovi / Zdravlje / Zdravlje / Kafa- ovisnost koju volimo

Kafa- ovisnost koju volimo

Ujutro za dobar početak dana, popodne za užitak, naveče za dugo ostajanje budnim, malo ko će oprostiti loše napravljenu kafu. Mnogi od nas ne mogu zamisliti dan ako ne konzumiraju svoj omiljeni napitak. U normalnim količinama kafa pomaže u otklanjanju umora, poboljšava mentalne sposobnosti, popravlja raspoloženje, uklanja blagu depresiju, bogat je izvor antioksidansa koji pozitivno djeluje na tjelesne fukncije. U umjerenim količinama umiruje krvožilni sistem, stimulira mišiće, djeluje antibakterijski. Navodno i potiče kreativnost. Prema brojnim istraživanjima smanjuje rizik od karcinoma prostate, razvoja Alzheimerove bolesti, te karcinoma usne šupljine za 50 %. Ali sve, pa tako i kafa ima svoju drugu, crnu stranu. Ujutro za dobar početak dana, popodne za užitak, naveče za dugo ostajanje budnim, malo ko će oprostiti loše napravljenu kafu. Mnogi od nas ne mogu zamisliti dan ako ne konzumiraju svoj omiljeni napitak. U normalnim količinama kafa pomaže u otklanjanju umora, poboljšava mentalne sposobnosti, popravlja raspoloženje, uklanja blagu depresiju, bogat je izvor antioksidansa koji pozitivno djeluje na tjelesne fukncije. U umjerenim količinama umiruje krvožilni sistem, stimulira mišiće, djeluje antibakterijski. Navodno i potiče kreativnost. Prema brojnim istraživanjima smanjuje rizik od karcinoma prostate, razvoja Alzheimerove bolesti, te karcinoma usne šupljine za 50 %. Ali sve, pa tako i kafa ima svoju drugu, crnu stranu.

Osnovni sastojak kafe- kofein, razvija ovisnost, pa prekomjereno pijenje kafe, naručito ako često pijete gazirana i energetska pića koja sadrže pomenutu supstancu, može dovesti do “predoziranja ” i ovisnosti. Kofein je sredstvo koje konzumira 80% stanovništva. Ovisnost kofeinskog tipa je narasprostranjenija ovisnost uz nikotin. Iako nije opasna poput ovisnosti o drogama ili nikotinu, nije ugodno osjećati da postoji bilo šta bez čega se ne može normalno živjeti i raditi. Mehanizam djelovanja kofeinaNakon konzumiranja, kofein je za 15 minuta u krvi i dok god ga tamo ima, on djeluje. Vazokonstriktor je, što znači da sužava krvne sudove i tako ograničava protok krvi. Zbog

Aerial view of various coffee

tog efekta, dobar je u ublažavanju glavobolja, pa se nalazi i u nekim lijekovima. Međutim, ukoliko je organizam naviknut na stalnu dozu kofeina u cirkulaciji, u slučaju da preskočite svoju dnevnu dozu, možete imati glavobolju. Također, opterećuje srce i krvne sudove, povećava lučenje želučane kiseline, izvlači kalcij i željezo iz organizma.

Kofein je stimulans te stimulira receptore dopamina u mozgu poput kokaina i nekih drugih droga iako ne toliko intenzivno. Podstiče oslobađanje “hormona stresa”, adrenalina i kortizola. Oni zajedno odgovaraju na stres, smanjuju tjelesnu napetost, dostavljaju vitalnost i energiju tokom dana, te pomažu da budete pažljiviji i koncentrirani. Kofein također pojačava rad hormona koji potiču osjećaj gladi. Usljed smanjenog svakodnevnog unošenja kafe problem nastaje s izvršavanjem zadataka ako se ne unese potrebna doza.

Ovisnici o kafi luče puno više ovih hormona što na kraju može rezultirati osjećajem umora i iscrpljenosti.Visoke doze kofeina čine osobu nervoznom, vrlo lahko izaziva anksioznost, te povećava šansu za napadaje panikom. Već i u manjoj dozi izaziva porast tjeskobe. Ako je osoba sklona tjeskobi, tada može izazvati porast tjeskobe do kliničke razine, gdje se povećava potreba za sedativima Kod visokih doza i u osjetljivih osoba može izazvati tremor, insomniju i agitaciju. U srednje teških i teških korisnika kofeina izaziva letargiju, povećanu potrebu za spavanjem, iritabilnost i glavobolju koja nastaje momentom prekida korištenja. To je sindrom sustezanja koji traje od 24-72 sata.

U slučaju pijenja puno kafe dnevno, možete razviti toleranciju, pa ćete svaki naredni put trebati unijeti još više kofeina da postignete isti učinak. Jedan od znakova da ste razvili toleranciju jeste činjenica da možete popiti kafu prije spavanja, a poslije toga sasvim normalno zaspite. LiječenjeKao ni svake druge ovisnosti, ni ove se nije lahko riješiti. Stručnjaci preporučuju postepeno smanjivanje količine kafe. Liječenje ovisnika je limitirana zbog prisutnosti kofeina u mnogim namjernicama, lijekovima i napitcima.

Preporučuju se dekofeinizirani napitci. Ujedno ih se upućuje na edukaciju. Neki od trikova za rješavanje ovisnosti koji bi mogli pomoći su:1. Pijte puno tekućine2. U slučaju da osjećate povećan umor, idite ranije na spavanje i dobro se relaksirajte 3. Pokušajte svaki dan vježbati jer je to učinkovit način borbe protiv umora4. Zamijenite kafu zelenim čajem5. Vruća kupka pomoći će da se bolje oduprete stresu6. Ako imate problem sa spavanjem uzmite kombinaciju kalcij citrata od 500 mg i magnezij citrata od 250 mg prije spavanja.

Pripremila i priredila:  Arzumana Ožegović-Oručević, doktor medicine

Da li ste čitali?

Razlika između dislekije i disgrafije

Kada govorimo o teškoćama čitanja i pisanja, vrlo je važno razlikovati specifične teškoće (disleksija – …