Naslovna / Tekstovi / Duhovnost / Islamske teme / Namaz iznad okvira

Namaz iznad okvira

Drugi temelj islama je salah – namaz, sto mnogi prevode kao molitva.

Molitva nije potpun prijevod ove arapske riječi. Salah nije samo molitva, već ima šire značenje. Osim sto tražimo pomoć od Allaha dž.š., u namazu Ga slavimo i preko namaza dobijamo Njegovu uputu. Redovan namaz je vid programiranja. On je održavanje kondicije i terminološki predstavlja čišćenje uma.
Psiholozi kažu da mozak nije direktno pod našom kontrolom, ali tijelo jeste. Zbog toga je većina nas doživjela da mu misli u toku namaza odlutaju. Recimo, većina muslimana potpuno mehanički uci Fatihu i kraće kur’anske sure. Kako na našem području veliki procenat muslimana ne poznaje arapski jezik, da bi održali misli na okupu, potrebno je da se prisjećamo prevoda značenja ajeta na našem jeziku. Muslimani se programiraju najmanje pet puta dnevno.

U namazu molimo Allaha: Uputi nas na Pravi put. Allah šalje odgovor i programira nas u pravedne ljude. Ako u namazu učimo recimo, 90. ajet sure El- Maide: ” O vjernici, vino, kocka, kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo, zato se toga klonite da biste postigli ono sto želite”. Ili 3. ajet iste sure: ”Zabranjuje vam se strv, krv, svinjsko meso i ono sto je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime“, daju nam se instrukcije kako postići ono sto želimo, čega se kloniti radi Allahovog zadovoljstva.

Mnogo je ružnih stvari koje se dešavaju u svijetu: pljačke, prevare, alkoholizam i sl. Velike su šanse da se mozak deprogramira. Da bismo ostali na pravom putu treba ga redovno programirati iznova i iznova. Zašto klanjati svih pet dnevnih namaza? Kako su zdravom čovjeku potrebna tri obroka dnevno, ljudskoj duhovnoj dimenziji je potrebno da je nahranimo pet puta, najmanje.

Ono po čemu se poziv u molitvu u našoj vjeri razlikuje od ostalih jeste ezan. Jedino u islamu poziv se vrši uz pomoć ljudskog glasa koji je melodičniji i ima veći uticaj na ljude. Prije nego pođemo da obavimo namaz, moramo uzeti abdest.

Osim sto ima funkciju čišćenja, abdest je i psihološka priprema za razgovor sa Allahom dž.š. Zatim dolazi zbijanje i ravnanje safova. U Ebu Davudovoj zbirci u hadisu Božiji Poslanik s.a.v.s kaže:” Ispravite safove, pribijte rame uz rame, popunite praznine u safovima i ne ostavite prostor šejtanu.”
Da biste potčinili um, najprije morate potčiniti tijelo. Nema boljeg načina za to od toga da najviši dio tijela-prednji dio mozga, koji je najvažniji organ, spustite na najnižu tacku- na tlo, i kažete: Slavljen neka je moj Uzvišeni Gospodar!

Od obavljanja namaza postoje mnoge koristi. On izgradjuje svakodnevnu disciplinu. Pokušajte dan planirati prema namaskim vremenima pa ćete vidjeti koliko vremena imamo i da nam vise neće biti potrebno da dan traje 48 sati. Namaz povećava solidarnost i iskrenost u svakodnevnim aktivnostima. Uzvišeni Allah kaže: Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj namaz, namaz, zaista, odvraća od razvrata i svega što je ružno. (El- Ankebut, 45)

Iz knjige “Islam u centru pažnje”, Dr. Zakir Naik
Odabrala i pripredila: Hasanović Meliha

Da li ste čitali?

Dnevna rutina poslanika Muhammeda, a.s.

Od zore do izlaska sunca… Buđenje… Kada bi se probudio prva stvar koju bi uradio …