Naslovna / Tekstovi / Porodica / Odgoj i obrazovanje / Kada je vrijeme za prvi mobitel?!

Kada je vrijeme za prvi mobitel?!

Prirodno je biti zabrinut onda kada vaše dijete postane spremno za svoj prvi mobitel, jer je potrebna velika količina samokontrole za preuzimanje odgovornosti koju donosi posjedovanje mobitela. Većina djece nisu spremna za to prije viših razreda osnovne škole.I upravo zbog toga, roditelji često imaju neobjašnjiv osjećaj straha. Mobitel dopušta da ostanete povezani sa svojim djetetom čak i kada ste razdvojeni, ali on i nagovještava opasnosti koje vrebaju u vanjskom svijetu, koje u svako vrijeme mogu naštetiti vašem djetetu, a vas nema da ih zaustavite.Vaša djeca sigurno nisu svjesna opasnosti koje vrebaju iz vanjskog svijeta ,ali ono što može smanjiti rizike su komunikacija i nadzor.
Donosimo vam par savjeta koje bi vam mogle koristiti.

1. Nemojte davati djetetu mobitel prerano

Ako je vaše dijete često u prisustvu odrasle osobe od povjerenja, onda u tom slučaju vašem djetetu nije potreban mobitel. Ali,kada vaše dijete krene samo ići do škole ili je inače bez nadzora odrasle osobe, tada je vašem djetetu potreban mobitel radi sigurnosti.Što je dijete mlađe, to mu je teže koristiti mobitel na odgovoran način. Naprimjer, da li možete vjerovati svome djetetu da će se pridržavati vaših pravila o tome koje aplikacije smije skinuti?!

2. Dogovorite se sa svojim djetetom o odgovornom korištenju mobitela

Pisani sporazum je odličan način da vaše dijete zakorači u ovu novu odgovornost,a da ne pretjerujete u roditeljskom nadzoru. Vrlo je važno da je taj prvi djetetov mobitel popraćen pisanim pravilima i odgovornostima u obliku pisanog sporazuma, jer tada djeca uče kako ga koristiti na odgovoran način.

3. Podrška

Nemojte samo kupiti mobitel svome djetetu, održati predavanje i nadati se najboljemu.Vaš je posao da pružate podršku svome djetetu,tokom savladavanja svake pojedine vještine. U početku svaku večer razgovarajte sa svojim djetetom o njegovom/njenoj upotrebi mobitela tog dana. Provjeravajte sa djetetom kakvi su pozivi i SMS-ovi stizali i odlazili, zatim koje su aplikacije korištene. Da li je korištenje mobitela promijenilo išta u djetetovom životu? Pitajte dijete o društvenoj dinamici, saslušajte djetetove dileme s kojima se suočava i uputite ga kako da odgovori na te izazove. Preporučuje se da zadržite pravo na blic- provjere poruka na djetetovom mobitelu bez prethodnog upozorenja,bez obzira što vaše dijete koristi mobitel već neko vrijeme. Također je preporučeno da provjeravate i brisane poruke, na mjesečnom računu. Ovo navikava djecu na odgovorno ponašanje, jer se njihovo korištenje mobitela ne čini više tako „nevidljivo“.

4. Razgovarajte sa svojim djetetom i slušajte šta vam ono govori

Za večerom možete komentirati priče u vijestima koje se tiču mobitela. Postavljajte što više pitanja o tome što vaše dijete misli i pažljivo slušajte. Možda saznate da vaše dijete misli da je slanje neprimjerenih fotografija putem Snapchata uredu, jer će se poruka sama uništiti. No, da li vaše dijete shvata da primatelj može slikati ekran i tako zaobići automatsko slanje obavijesti pošiljatelju da je slika kopirana.

5. Igrajte uloge sa svojim djetetom

Kada se vaše dijete suoči sa novonastalom situacijom,najčešće ne zna šta je u datom momentu ispravno uraditi. Igranje uloga djetetu omogućava sticanje sposobnosti da se u novonastalim situacijama ponaša odgovorno.To možete učiniti tako što se možete pretvarati da ste djetetov prijatelj ,koji pita : „Hej,pošalji mi onu sliku koju si snimio kada si prespavao kod svoga druga“. I time pomažete svome djetetu da razmotri različite odgovore.

6. Upoznajte svoje dijete
Istraživanja su pokazala da djeca koja imaju problema sa bilo kakvom tehnologijom, vjerovatno imaju probleme koji su širi od same tehnologije i da će se ti problemi očitovati i u ostatku njihovog života. Ako je vaše dijete većinom odgovorno i sretno, onda je ono vjerovatno odgovorno i u korištenju tehnologije.

Pripremila: Fatima Smajlbašić

Da li ste čitali?

Razlikovanje djece u školama na osnovu statusnih simbola

Jedan od dodatnih problema s kojima se današnji roditelji susreću tokom školovanja djece, i to …