Naslovna / Tekstovi / Porodica / Brak i porodica / Ne plači, zlato mamino!

Ne plači, zlato mamino!

Vaše dijete može uobičavati puno plakati do svoje prve godine. U početku riječ je o njegovom jedinom sredstvu priopćavanja potrebe za hranom i utjehom, ali od trećeg mjeseca uočit ćete promjenu.  Svoje vrijeme će više koristiti za upoznavanje svijeta oko sebe, a manje za plač. Razdoblja plača će biti sve kraća, a vi ćete postati vještije u razumjevanju plača svog djeteta. Kad dijete zaplače, osjetit ćete poriv da ga podignete u naručje i zagrlite; ne trebate brinuti da ćete ga time razmaziti ili potaknuti na još jači plač. Vaše dijete treba znati da se može osloniti na Vas.

Sedam načina da umirite dijete kad plače

  1. Ponudite mu da jede

Prvih je mjeseci glad najvjerovatniji razlog što vaše dijete plače, pa je hrana najdjelotvorniji način da ga umirite – čak i ako to znači često hranjenje i danju i noću. Ako dijete hranite na bočicu te ono pohlepno siše nakon kratkih razmaka između obroka, pokušajte mu ponuditi ohlađenu prokuhanu vodu u sterilnoj bočici; možda je žedno.

  1. Pomazite ga

Često će upravo to biti ono što dijete treba da bi se umirilo i prestalo plakati. Ako se umiri dok ga držite u uspravnom položaju, oslonjeno na vaše rame ili na rukama, s licem okrenutim prema dolje, možda je plakalo jer je moralo podrignuti. Ako je prelazilo iz ruke u ruku, možda je jednostavno poželjelo malo mira u naručju poznate osobe.

  1. Ritmički ga njišite

Kretanje često umiruje razdraženo dijete i može ga uspavati. Njišite ga na rukama, a ako se ne umiri pokušajte ga njhati brže – možda 60 do 70 zamaha u minuti. Ili ga jednostavno malo drmajte premještajući se sa noge na nogu, držeći dijete u nosiljci ili možda na svom trbuhu.

  1. Umotajte ga

Umotajte ga prilično čvrsto u šal ili dekicu, zatisnuvši krajeve pod njega kako biste dobili uredan “zavežljaj”- možda će ga umiriti osjećaj sigurnosti. Nosite ga umotano sve dok vam se ne čini zadovoljnije , a zatim ga položite na krevetić na bok ne odmatajući ga. Ako vam dijete plače zbog nečeg što ste mu morali napraviti – možda izrazito mrzi oblačenje ili pranje – umatanje može biti najbolji način da ga umirite i povratite mu njegovo dobro raspoloženje.

  1. Tapšajte ga

Ritmičko tapšanje i trljanje djetetovih leđa i trbuščića čvrsto će ga umiriti, a može mu pomoći i da podrigne. Dodir vaše ruke često će ga umirti i pri previjanju.

  1. Dajte mu nešto da siše

Gotovo svu djecu umiruje sisanje. Vaš čisti mali prst vjerovatno će djelovati poput čarolije, umirujući ga a ponekad i uspavljujući. Možda će od rane dobi sisati i svoju šaku. Ako mu želite dati dudu, upotrijebite onu anatomski oblikovanu i sterilizirajte je prije upotrebe.

  1. Zabavite dijete

Možda će nešto u što će gledati navesti dijete da barem nakratko zaboravi zašto je plakalo. Šareni uzroci jarkih boja mogu ga očarati: često će se netremice zagledati u razglednice, tapete ili vašu odjeću.

Pripremila: Arzumana Ožegović-Oručević, doktor medicine

Da li ste čitali?

Razmislite: Da li biste bili supružnik samom sebi?

Jedna od prvih stvari koju mnogi ljudi razmatraju kada se odluče na brak jesu karakteristike …