Naslovna / Sehara / Ličnost / Rad na sebi / 5 jednostavnih navika koje će obogatiti vašu svakodnevnicu

5 jednostavnih navika koje će obogatiti vašu svakodnevnicu

Mali sitni rituali nam pomažu da, neovisno o našem raspoloženju, uvijek pokušamo maksimalno iskoristiti dan pred nama. Uspješne žene redovito ulažu u razvoj svojih vještina kako bi dodatno obogatile i zadržale balans u ubrzanoj svakodnevnici. Neke od njih izdvojili smo u nastavku.
OBILJEŽITE SVAKI USPJEH
Kako biste se osjećali motivirano kroz dan i vidjeli rezultat vaših napora, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu, na kraju dana, napravite malu retrospektivu i prisjetite se svih sitnih pobjeda koje ste imali taj dan. Manji unos šećera, odlično pripremljeno jelo, završena prezentacija, odgovoreni emailovi, nova vještina, ispeglano rublje… sve su to aktivnosti koje su dio vaše svakodnevnice, a koje bi vaš dan trebale dodatno obojati u vesele boje.

UVIJEK IMAJTE PLAN
Sve počinje s pravim pitanjima – koji je moj cilj i kako isti mogu ostvariti?
Kada razmišljate o vašoj karijeri i privatnim ciljevima, osim što je važno iste definirati, ključno je da zapišete i koji su koraci ka njihovom ostvarenju, te vremenski period u kojem ćete raditi na ostvarenju istih. Zapišite i vaše limite, vrline i mane, te eliminirajte polako sve prepreke koje se mogu naći na putu ka ostvarenju cilja.

PRIHVATITE NOVE IZAZOVE
Sve dok ne izađete iz zone ugode nećete biti svjesni svojih mogućnosti. Prihvatite izazove koji vam se nude i pratite gdje će vas to odvesti. Lekcije koje naučite usput su neprocjenjive.

OKRUŽITE SE INSPIRATIVNIM ŽENAMA
Koje će biti vaši mentori, otvorene za savjete i koje će vas motivirati da se trudite još više. To su dame koje će zajedno s vama biti u konstantnoj potrazi za načinima kako biti još inovativniji u onome što radite i dame koje će vas tjerati da uvijek isprobate i naučite nešto novo. One će vam dati i svježiju perspektivu kako kreirati balans između privatnog i poslovnog života, te vam pomoći da ostanete pozitivni na vašem putovanju.

ODMOR JE KLJUČAN
Uz ubrzanu svakodnevnicu, jedan od rituala koji ne smije biti upitan niti biti predmet rasprave jeste odmor i ‘ja’ vrijeme. Bez obzira na obaveze koje imate, morate naučiti kako dio dana rezervirati za opuštanje. Stres koji vas prati na poslu trebate zaustaviti na nekoliko sati i uživati u vremenu sa porodicom, kuhanju, plesu, vježbi, čitanju. Vikende ostavite za male sitne rituale koji će nahraniti tijelo i um. Dio vikenda rezervirajte i za hobi, kako biste opet mogli potaknuti kreativnost.

Pripremila: Subhija Hrnjić

Da li ste čitali?

Bonton

Bonton (Bon Ton) je riječ francuskog porijekla i u prijevodu označava dobar način. Dakle, bonton …