Naslovna / Tekstovi / Porodica / Odgoj i obrazovanje / Interaktivna slikovnica o korištenju interneta za predškolarce

Interaktivna slikovnica o korištenju interneta za predškolarce

Interaktivna slikovnica Razmisli pa klikni, koju je udruga Roda napravila u okviru svog projekta Razmisli pa klikni ide u vrtić, predškolarcima približava osnove sigurnog korištenja interneta. Naglasak je na temama koje upravo u ovoj dobi mogu predstavljati opasnost, kao što je ostavljanje osobnih podataka na interentu i preuzimanje zlonamjernih kodova (tzv. malware) koji mogu nanijeti štetu računaru.

Slikovnica je namijenjena djeci i odraslima za zajedničko korištenje pa sadrži i posebne upute za odrasle, u kojima su dodatno objašnjeni rizici određenih ponašanja na internetu te dani savjeti kako o tome razgovarati s djecom.
“Dok dijete radi svoje prve korake na internetu i otkriva različite sadržaje, budite prisutni, birajte sadržaje koji su dostupni djetetu i sudjelujte u otkrivanju s djetetom”, jedna je od ključnih poruka upućenih odraslima.

Kako bi ovo učenje djeci bilo zabavno, ali i kako bi na konkretnim primjerima vidjeli što im se može dogoditi na internetu i imali priliku izvježbati primjerenu reakciju, slikovnica sadrži i jednostavne igre. Nakon što dijete svaku od njih odigra, pojavit će se prozorčić s porukom o vrijednoj nagradi i pozivom na klikanje, odnosno upisivanje svojih podataka. Tu je i ikona na koju dijete treba kliknuti svaki put kad ne zna što bi napravilo i želi pozvati odraslu osobu. Onda se pojavljuje kratka poruka za dijete s objašnjenjem što se tu zapravo dogodilo i kako bi trebalo reagirati.

U ovim porukama, kao i u pričama o djevojčici Brbljavici i dječaku Klikalu, “iskusnim” malim korisnicima interneta, djeci je na jasan i razumljiv način objašnjena mogućnost prevare i lažnog predstavljanja na internetu te važnost čuvanja svojih osobnih podataka i kritičkog odnosa prema porukama na koje naiđu na internetu.
Slikovnici možete pristupiti preko Rodinog portala – ovdje.

Čitajte je, odnosno gledajte i slušajte, igrajte se zajedno sa svojom djecom i razgovarajte s njima o sigurnosti na internetu.

Piše: Ana Dokler

Da li ste čitali?

Matematičarke kroz historiju – I dio

Žene su kroz historiju ostavljale nemjerljiv značaj na poljima različitih znanosti. U tekstu koji slijedi …