Naslovna / Aktivnosti / Zajedničkim ibadetom Bošnjakinje se oprostile od Hatidže Mehmedović

Zajedničkim ibadetom Bošnjakinje se oprostile od Hatidže Mehmedović

U tuzlanskoj džamiji Kralj Abdullah u srijedu 25. jula proučen je kelime-i-tevhid i hatma dova pred dušu, predsjednice udruženja „Majke Srebrneice“, Hatidže Mehmedović.

Prije učenja tevhida, prisutnima se obratila Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi, ističući da je vijest o smrti Hatidže Mehmedović izazvala veliku žalost, tugu i bol u srcima Bošnjaka.

“Svjesni smo ljudske činjenice da smo svi Allahovi i da se Njemu vraćamo, ali također, svjesni smo da je s ovoga svijeta otišla osoba koja je svim svojim bićem, svojom ljubavlju i snagom u svakom momentu i na svakom mjestu gdje se nalazila borila da dokaže istinu o genocidu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Dala je tome svoj veliki doprinos, a znamo je kao hrabru i istrajnu u svojoj misiji. Poznajemo je kao osobu s jakom i iskrenom riječju, a ta njena riječ je prenosila sve što se desilo u BiH”, kazala je prof. Fazlović.

“Iako su to bile njene riječi, Hatidža je govorila u ime svih nas Bošnjaka. Allaha dž.š. molimo da joj podari najveću nagradu, nagradu dženneta za nju i njene najmilije koje je izgubila, a ostala je bez dvojice sinova, muža i braće. Allaha dž.š. molimo da majkama Srebrenice i drugim majkama čija su djeca žrtve agresije i genocida podari snage i zdravlja u istrajavanju za pravdu i istinu”, navela je prof. Fazlović.

Ovom zajedničkom ibadetu prisustvovale su profesorice Behram-begove medrese, koordinatorica za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog, te koordinatorice i džematlijke Medžlisa Kladanj, Lukavac-Puračić, Živinice i Tuzla.

Hatidža Mehmedović je preselila na Ahiret u nedjelju 22. jula u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Bila je primjer i simbol istrajnosti u borbi za istinu o Genocidu u Srebrenici i Podrinju. U julu 1995. godine ubijeni su Hatidžina dva sina, Azmira (18) i Almira (21), supruga Abdulaha (44), brat i brojni članovi njene familije. Živjela je sama u srebreničkom naselju Vidikovac gdje se vratila 2003. godine.

Dženaza Hatidži Mehmedović je klanjana u srijedu 25. jula 2018. godine ispred Čaršijske džamije u Srebrenici.

Da li ste čitali?

Predavanja za žene u džematima Cerik i Tušanj

Proteklog vikenda nastavljen je ciklus ramazanskih predavanja za žene u tuzlanskim džematima.