Naslovna / Tekstovi / Zdravlje / Zdravlje / Dobrom organizacijom protiv stresa

Dobrom organizacijom protiv stresa

Dobra organizacija je nešto što će vam pomoći da na vrijeme završite sve predviđene obaveze. Prije nego što odete na spavanje, spremite sve stvari koje su vam potrebne za ujutru. To će značajno umanjiti stres usljed jutarnje gužve, koja može mnogo da doprinese da cijeli dan budete skloni nerviranju.
Umjesto da ujutru tražite stvari, jurite za izgubljenim čarapama ili drugim stvarima, tih petnaestak minuta iskoristite tako da svoj organizam opustite i uradite neku od vježbica koje se preporučuju za smanjenje stresa. Ne dozvolite da vaše tijelo trpi, učinite sve što je u vašoj moći da se što više rasteretite i na taj način sačuvajte sebe i svoje zdravlje i samim tim ćete pobjediti stres.

Nije rijetkost da čujete da mladi često obolijevaju od različith bolesti koje nastaju kaoposljedica nezdravog života. Vodite zdrav život, prilagodite način ishrane vašim potrebama. Nađite neki hobi koji će vam u stresnim situacijama dobro doći da skrenete misli.

Zadajte sebi zadatak da bar jednom godišnje odete na sistematski pregled ili pregled
bilo kog organa (mnogi su na udaru od strane stresa). Razmislite da sebi priuštite dobrovoljno zdravstveno osiguranje, to danas i nije skupo ili bar saznajte koje povoljnosti nudi zdravstveno osiguranje.

Od izuzetno velikog značaja je podrška porodice tj. voljene osobe, ljubav prema djeci ili bavljenje nekim stvarima koje zaista volite. Zato se trudite da uvijek svoje emocije usmjeravate na pozitivne i lijepe stvari. Tako ćete se sa svim mračnim stvarima lakše hvatati u koštac i spremnije ih dočekivati.

 

zdravlje.nu

Da li ste čitali?

Razlika između dislekije i disgrafije

Kada govorimo o teškoćama čitanja i pisanja, vrlo je važno razlikovati specifične teškoće (disleksija – …