Naslovna / Tekstovi / Zdravlje / Ishrana / Prehrana za mališane u ljetnim danima

Prehrana za mališane u ljetnim danima

Kako osnovno pravilo vrijedi za odrasle, tako vrijedi i za mališane…a to je da u vrijeme ljetnih dana gubimo više tekućine radi pojačanog znojenja, pa je dostatan unos vode i općenito tekućine vrlo bitan u ljetnoj prehrani.
Obilje sezonskih namirnica u ljetno vrijeme nameće samo po sebi da na tanjiru variraju raznovrsna jela od voća ili povrća, šarenih boja i oblika, dovoljno lagana da zasite, a istovremeno ne opterećuju probavu, kao ni organizam općenito.
Zato su salate povrtne ili voćne te juhe idealni za ovu kombinaciju. Ljetna prehrana bi trebala uključivati dovoljan unos vitamina i minerala koji su bitni za kožu zbog veće izloženosti suncu. Tako na primjer vitamin A koji se nalazi u koži i osigurava njenu vlažnost i elastičnost možemo pronaći u mrkvi, brokuli, rajčicama, zelenoj salati, breskvama i marelicama.

Neka vaši mališani uživaju u obilju namirnica koje su dostupne u ljetno vrijeme te unesite samo zdraviju varijantu već ukusnih im jela. Umjesto gaziranih sokova, pripremite im prirodne svježe i domaće sokove ili ledeni čaj od domaćeg bilja.
Umjesto čipsa i smokija, ponudite im zdjelu orašastih plodova koji ujedno pomažu u razvoju moždanih funkcija. Kada im pripremate sendvič za plažu, napravite ga od integralnog brašna s prirodnim sastojcima te povrćem koje voli. Svakako radije pripremite lagane salate umjesto prženih i masnih jela.
A umjesto sladoleda, pripremite im zaleđeni jogurt – zdravija verzija koja jednako osvježavajuća i razveseljava.

Prvi korak u suočavanju s ljetnim vrućinama trebao bi dakle biti konzumiranje veće količine vode. Nastojte izbjegavati umjetne kupovne sokove, pogotovo one gazirane jer sadrže tvari koje će dodatno opterećivati organizam.
Uostalom, jedino prirodna voda sadrži elemente prijeko potrebne ljudskom tijelu kako bi moglo normalno funkcionirati. Prilikom velikih vrućina voda čuva tijelo od dehidracije, rashlađuje organizam i čini kožu vlažnom.
Pri nedostatku vode mišići gube snagu, pada krvni tlak, krv gubi cirkulaciju te se javlja osjećaj umora. Stoga čista izvorska voda je najbolje rješenje kada vaši mališani ožedne.

Nadalje, poslužite se trikom raspodjele namirnica na one koje hlade i unesite u jelovnik vaših mališana namirnice za koje stručnjaci kažu da imaju ulogu hlađenja organizma poput suncokretovog ulja, mrkve, svježih krastavaca, celera, salate, tikvica, slanutka, leće (osim crvene), basmati riže, jabuke, banane, kokosa, datulji, lubenice…

Za vrijeme ljetnih vrućina nemojte izbjegavati ugljikohidrate, kao što je krumpir ili tjestenina, naprotiv oni će dati dovoljno snage i energije vašem djetetu, ali ih samo rasporedite u manjim obrocima.

Vjerojatno najpopularnije voće tokom ljetnih dana je zasigurno lubenica. Zbog njenog slatkog okusa mnogi je upotrebljavaju kao poslasticu.
Stoga je djeci možete servirati u zabavnim oblicima, kao sok ili kao hladnu juhu.

Sastoji se 90 % od vode, ali svakako će zasititi kada ju se konzumira bez obzira na vrlo mali broj kalorija. U ovom osvježavajućem voću nalazimo vitamine A, B i C, minerale poput cinka i mangana, te vlakna i karotene. Ima antioksidativno djelovanje te je time dobra i za zdravlje djece. Ujedno poništava djelovanje štetnih ultraljubičastih zraka.

Uz lubenicu popularno ljetno voće su i smokve. Jedna od osnovnih karakteristika ovog voća je visok udio magnezija.Magnezij je jedan od osnovnih elemenata koji je vrlo bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga i živčanog sustava, a kako svježe smokve sadrže do 80% vode i 60% prirodnog šećera, osigurat će da mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije, tako da možemo reći da je smokva i dobar prirodni stimulans.

Breskve koje su također vrlo popularne u ljetno vrijeme zahvaljujući visokoj koncentraciji niacina, u kombinaciji s magnezijom, selenom i cinkom mogu u vrlo kratko vrijeme smiriti nemir i razdražljivost.

Općenito bi bilo dobro pridodati pažnju voću i povrću narandžaste boje (mrkva, dinja i marelica) koje sadrži betakaroten, tvar koja se pretvara u vitamin A i štiti kožu prilikom izlaganja UV zrakama.

Svježe povrće je najbolje koristiti za spravljanje salata i kao dodatak sendvičima pri čemu birajte ono bogato vodom kao što su: zelena salata, tikvice, paradajz, paprika kako bi organizam dobio mnogo tekućine i što lakše probavio unesenu hranu.

Autor članka: Divine Energy Park, Zagreb

Da li ste čitali?

Tikvice od a do ž: Savršena ljetna namirnica

Tikvice su idealna namirnica za vruće ljetne dane ili kao osvježavajući dodatak zimskim jelima. Zahvaljujući …