Naslovna / Aktivnosti / Tuzlanske hafiske mukabele

Tuzlanske hafiske mukabele

I ovog ramazana u Tuzli su se učile tri hafiske mukabele, od toga jedna je mukabela koju uče hafize.

Mukabelu u najvećoj tuzlanskoj džamiji „Kralj Abdullah“ učili su hfz. Mirnes Spahić, hfz. Ahmed Huskanović, hfz. Edin Peštalić, hfz. Ahmed Rahmanović, hfz. Abdulah Kapo, hfz. Amir Hodžić, hfz. Ismail Fazlović, hfz. Emir Sinanović, Abdulah-ef. Okanović i Edib-ef. Avdić.

Posljednjoj ovoramazanskoj mukabeli prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji se ovom prilikom i obratio prigodnim govorom.

Najdužu tradiciju ima hafiska mukabela koja se uči u tuzlanskoj Čaršijskoj džamiji. Ovu mukabelu su učili hfz. Merim Đulović, hfz. Saudin Gobeljić, hfz. Nedžad Vehabović, hfz. Edin Smajić, hfz. Ahmed Avdibašić i Muhamed Čirak.

Glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović je prisustvovao posljednoj mukabeli u ovoj džamiji, te se tom prilikom obratio okupljenim džematlijama koji su pratili mukabelu u ovoj džamiji.

Jedina ženska hafiska mukabela na području Muftijstva tuzlanskog

U Gazi Turalibegovoj džamiji je učena hafiska mukabela za žene. Mukabelu su učile hfz. Zubejda Gobeljić, hfz. Amena Jusufović, hfz. Maida Razić, hfz. Medina Hamzabegović, hfz. Lamija Spahić, hfz. Emina Momković i Revda Hodžić.

Svečanosti okončanja mukabele prisustvovala je prof. Behram-begove medrese Azra Fazlović. Profesorica Fazlović je ovom prilikom istakla važnost mukabele i učenja Kur’ana, te dodala da bi rezultat svega toga trebao biti šukr-zahvalnost Allahu dž.š., koja se potvrđuje dobrim djelima.

-Smatram da je ovogodišnja mukabela protekla u izuzetno lijepoj atmosferi, u kojoj su se osjetile sve blagodati i plodovi posta i mjeseca ramazana. Ove, kao i prethodnih godina mukabelu su vjerno slušale dobre džematlijke naših džemata, a hafize su odgovorno pristupale svojim svakodnevnim zadacima – kazala je hfz. Zubejda Gobeljić.

Ženska hafiska mukabela koja se uči u Turalibegovoj džamiji jedina je hafiska mukabela na području Muftijstva tuzlanskog.

Pored pomenutih mukabela učile se i mukabele u skoro svim džematima na području Medžlisa Tuzla, bile su to džematske mukabele, potom odovojene mukabele za žene, ali i mukabele za djecu.

Da li ste čitali?

Predavanja za žene u džematima Cerik i Tušanj

Proteklog vikenda nastavljen je ciklus ramazanskih predavanja za žene u tuzlanskim džematima.