Naslovna / Aktivnosti / Ramazan 1439. h.g./2018. g.
SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Glavni grad BiH ovih dana je u znaku turista, dijaspore, obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i poèetka Prvog svjetskog rata, mjeseca ramazana i Svjetskog prvenstva u nogometu. U gradu na Miljacki ovog jula i ovog ramazana, kao rijetko gdje u svijetu, bogati miks svjetovnih i duhovnih sadržaja. (FOTO FENA/ALMIR RAZIC)

Ramazan 1439. h.g./2018. g.

Na osnovu Takvima Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan mubarek mjeseca ramazana je u srijedu 16. maja 2018. godine.

Ove godine ramazan ima 30 dana. Prvi dan posta počinje (u srijedu 16.maja) u 03,03 sati, a prvi iftar nastupa sa zalaskom sunca u 20,13 sati. Prvi teravih namaz je utorak 15. maja 2018. godine.

Medžlis Islamske zajednice će i ove godine prema Planu ramazanskih aktivnosti realizovati niz aktivnosti na području svog djelovanja.

Medžlis Tuzla je štampao vaktije koje su ovih dana distribuirane u naše džemate i bit će besplatno dostupne svim našim džematlijama i građanima.
I ove godine Medžlis Tuzla izdao je, šeste po redu, Ramazanske novine. Redakcija je pripremila novine koje obiluju sadržajima koji su namjenjeni za sve članove porodice. Ramazanske novine su besplatne i dostupne se u svim našim džematima.

Teravih-namaz, mukabele, mubarek noći i itikaf

– Teravih-namaz klanjat će se u svim džematima, uključujući Kazneno-popravni zavod Tuzla i Dom penzionera. Na tim mjestima bit će angažovani imami, studenti Fakulteta islamskih nauka i učenici naših medresa. Teravih-namaz klanjat će se po Takvimu Rijaseta. Prvi teravih namaz je utorak 15. maja 2018. godine..
– Tokom mjeseca razamana u gotovo svim našim džematima učit će se mukabele. Njih će učiti imami, džematlije, džematlijke, a u sve većem broju prisutne su i mukabele koje uče polaznici mektebske nastave. I ove godine na području našeg Medžlisa bit će učene tri hafiske mukabele. Hafiske mukabele će se učiti u džamiji „Kralj Abdulah“ , Čaršijskoj džamiji i Gazi Turali-begovoj džamiji. Hafiska mukabela za žene, ovog ramazana učiti će se poslije podne-namaza u Gazi Turali-begovoj džamiji.
– Mubarek noći bit će obilježene prigodnim programima. Centralna svečanost povodom Lejletu-l-Kadra bit će kao i prethodnih godina upriličena u džamiji „Kralj Abdulah“. Itikaf će i ove godine biti u džamiji Kralj Abdulah.

Predavanja, ramazanske večeri, druženja i iftari

– Prigodna ramazanska predavanja, obraćanja i posjete će biti upriličena u gotovo svim džematima Medžlisa Tuzla. Predavanja za žene će se organizovati u nekoliko tuzlanskih džemata. Predavanja će se realizovati u okviru ramazanskih aktivnosti Asocijacije žena MIZ Tuzla, a u saradnji sa vjeroučiteljicama sa područja Medžlisa Tuzla.
– Ove godine u okviru ramazanske manifestacije „Ramazan u Bosni“, realizovati će se nekoliko druženja. Program manifestacije ”Ramazan u Bosni” održavat će se na Trgu slobode.
– U većini tuzlanskih džemata bit će organizovani iftari. Posebno nam je značajno da će Medžlis Tuzla upriličiti iftar na otvorenom na gradskom trgu u Tuzli, uz podršku Grada Tuzle, privrednih subjekata i pojedinaca sa našeg područja.
– Asocijacija žena i Omladinski krug Medžlisa svojim aktivnostima obogatit će ovogodišnje ramazanske aktivnostima. Asocijacija žena će prirediti iftare za naše majke i sestre, neće zaboraviti ni studentice, a tradicionalno će upriličiti iftar za korisnike Doma penzionera i predbajramske hedije za sve korisnike Doma.
– Posebna pažnja kao i prošle godine bit će usmjerena ka socijalno ugroženim porodicama, gdje će se kroz humanitarne projekte pokušati pomoći im i olakšati svakodnevne poteškoće

Zekat i sadekatul-fitr

– U svim džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i ove godine prikupljat će se zekat i sadekatul-fitr putem blokova koje je izdao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Iznos sadekatul-fitra za ovu godinu je je 7, 10 i 20 KM.

Bajram-namaz i Dan šehida

– Bajram-namaz je u petak 15. juna 2018. godine u 05,37 sati i klanjati će se u svim našim džamijama, a drugi dan Bajrama bit će obilježen Dan šehida.

Da li ste čitali?

Radni sastanak koordinatorica odjela za brak i porodicu

Radni sastanak koordinatorica odjela za brak i porodicu s područja Muftijstva tuzlanskog održan je u …