Naslovna / Aktivnosti / Međunarodni dan porodice
Ecology house and family in hands against spring green background

Međunarodni dan porodice

Cilj obilježavanja Svjetskog dana porodice je afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti, podsticanje  osnaživanja žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Generalna skupština UN-a je 1993. proglasila 15. maj Međunarodim danom porodice. Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

Prema preporukama UN-a porodica zahtijeva posebnu pažnju, treba pomoć i zaštitu kako bi mogla ispuniti svoje odgovornosti, posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem. U rješavanje ovih problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija.

Na ovaj dan širom svijeta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj da ukažu na različita područja značajna za porodicu i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice. Aktivnosti obuhvataju seminare i konferencije, radio i televizijske programe, novinske članke i kulturne manifestacije.

Asocijacije žena Medžlisa Tuzla je na prigodan način obilježila Međunarodni dan porodice. U subotu, 12. maja održan je radionica na temu „Komunikacija između supružnika“ koju su vodile mr. Amra Sinanović i Alma Mehidić, prof.

 

Da li ste čitali?

Radni sastanak koordinatorica odjela za brak i porodicu

Radni sastanak koordinatorica odjela za brak i porodicu s područja Muftijstva tuzlanskog održan je u …