Naslovna / Tekstovi / Duhovnost / Svijetli plan za marljivu dušu

Svijetli plan za marljivu dušu

Allah dž.š. je stvorio čovjeka. Allah dž.š. je taj koji je čovjeka opskrbio materijalnim, duhovnim i mentalnim sredsvima da bi realizovao svoj hilafet – namjesništvo. Allah je čovjeka stvorio kao energičnog, odlučnog, velikodušnog čovjeka punog težnji i snažne volje, stvorenje sa raznovrsnim nadama i željama i maštom, sa izrazito ambicioznom dušom.Islam je taj koji usmjerava ovu specifičnu osobinu „ambiciozne duše“ kod muslimana. Ambiciozni učenik žudi za znanjem. On traži mudrost, dobrotu i velikodušnost. Stalno odabire prioritete u izgradnji svoje ličnosti, kroz određeni plan, jasan cilj, kroz realizovanu želju.
„A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj!“ (El-Fedžr; 27-30)
Nakon što učenik odredi svoj jasan cilj, mora odabrati precizno sredstvo za realizaciju. Naravno, za muslimana je to ibadet – robovanje radi Allaha. Ambiciozna duša zna svoj cilj i sredstvo. Nije zadovoljna da živi svoj život kao ostali nemarni, i da joj dani i godine prolaze rutinski. Njen moto u životu je:
1.Obaveza je više od vremena i
2.Dunjaluk je sat, pa ga provedi u pokornosti.

Ta duša dobro zna da svoje vrijeme mora dobro i precizno planirati a svoj život ozbiljno i u detalje programirati. Kada ambiciozna duša ima misiju u životu, vidi da nakon jasne poruke misije dolaze jasna vizija i ciljevi. Tada je bitno planiranje i upravljanje vremenom. Loše upravljanje vremenom uzrokuje stres, depresiju, nezadovoljstvo. Svaka ozbiljna duša postavlja ispred sebe svakog dana:
viziju, misiju, ciljeve, strategiju i operativni plan.
Ambiciozna duša koja traga za naukom mora se sporazumiti i nagoditi sa sobom da će realizovati svoj plan. Pripremiti jednodnevni i sedmični pismeni plan. Na tebi je da iskoristiš i okoristiš se ovim nepovratnim vremenom. Zatim, postoji jedna predaja da je Resulullah, a.s., rekao pri povratku iz jedne bitke da se iz malog džihada vraćaju u veliki. Kada je upitan šta je to veliki džihad, odgovorio je da je to mudžaheda(borba sa samim sobom). Borba protiv samog sebe ima najveći značaj u islamu.
Doista, onaj koji traži nauku dobro poznaje vrijednosti svog vremena i čuva se od nemarnosti(gafleta) i bezbrižnosti. On izuzetno pazi na organizaciju svog vremena, iskorištava ga u dobrim djelima, a tužan je kada mu vrijeme prođe u neznanju.

Ambiciozna dušo!

Život bez cilja je depresivan i dosadan. Jedino onaj ko ima cilj, živi sretnim životom koji ima smisla i ukusa. Savjeti za psihičko zdravlje(sretan život):
-obavljaj namaz, uči Kur’an, zikri;
-ne polemiši mnogo;
-ne podiži glas;
-Inevstiraj, uživaj i nađi plodove u pozitivnim stvarima, a ignoriši negativne;
-živi minute svog dana i njegove sate, uživaj u tome;
-ne zagorčavaj sebi život žaleći zbog onoga što se desilo u prošlosti;
-ne bježi od života zbog toga što brineš o budućnosti, svjesno predaj sve stvari Allahu, Gospodaru svih nas;
-ne uznemiravaj se zbog budućnosti, vjeruj u Allahovu odredbu, budi uvjeren u Njegovu mudrost; zadovoljan sa svim što ti je Milostivi odredio
-u dobru budi zahvalan i zadovoljan a u teškoćama strpljiv i predan;
-živi svoj život veselo i jednostavno;
-ponašaj se smireno i zadovoljno, pa ćeš osjetiti radost u svojoj duši;
-ne gubi ni jednu minutu razmišljajući o osveti;
-zaboravi svoj egoizam, ništa ti ne može donijeti mir osim tebe samog;
-kada ljudima nudiš dobro, učini to izrazito odano radi Allaha, ne traži zahvalnost od njih, kako ne bi izgubio plod tog dobra;
-budi primjer za druge u priznavanju lijepog i pohvali dobročinitelja;
-ne žali se mnogo(gledaj optimistički);
-sjeti se Allahovih blagodati;
-upoznaje sebe, svoju prirodu, svoje mogućnosti;
-radite najbolje što možete;
-kada osjetiš umor, odmori se;
-organizuj svoj posao i nadgledaj rezultate;
-navikni sebe na pozitivno razmišljanje da bi se riješio depresije i zabrinutosti;
-vodi što zdraviji život(ishrana, fizičke aktivnosti, san!!!)

(Preuzeto iz knjige „Svijetli plan za marljivu dušu“ – Salah Halidi)

„Ti ćeš, o čovječe, koji se mnogo trudiš, trud svoj pred Gospodarom svojim naći.“ (El-Inšikak , 6)

Priredila: Majida Kavgić

Da li ste čitali?

Sabur na primjerima Božijih poslanika

Kako će divna biti nagrada onima koji su se trudili, / onima koji su strpljivi …