Naslovna / Kutubhana / Predstavljamo knjigu / Priče o životinjama spomenutim u Kur’anu – Ahmed Behdžet

Priče o životinjama spomenutim u Kur’anu – Ahmed Behdžet

„Vaskoliki kosmos je sazdan od ljubavi, odanosti i mira…
Pokorivši se Riječi Božijoj, jedan od golubova je ponio maslinovu grančicu sa zemlje na Nuhovu lađu. Zbilo se to nakon što je potop, poslije sve svoje siline, počeo jenjavati.
Otada je golub postao simbolom istinskog mira, istinskog spasa.
Ljudi to o nama znaju.
Međutim, oni ne znaju da golub predstavlja i simbol vjernosti, ljubavi i oživljenja.
Oživljenja mrtvih…
Oživljenje mrtvih može razumjeti samo onaj ko zna za ljubav.“
Sjetno zaiskriše oči nad ovim iščitanim rečenicama, obojenim svom ljepotom i raskošnošću, neobuzdanom slobodom pisane riječi savremenog pisca Egipćanina, Ahmeda Behdžeta.

Ljubav, Lijepo, Dobro, Samilosno podsjetnik su ljudima da su tu, na ovom trenutnom dunjalučkom proputovanju, zbog tačno određenog zadatka. Ovih martovskih jutara neka ”zadaća budu” Priče o životinjama spomenutim u Kur’anu, autora Ahmeda Behdžeta. Druženje sa Gavranom sinova Ademovih, Kamilom Salihovom, Pticom Ibrahimovom, Vukom Jusufovim, Kitom Junosovim, Kravom Izraelićana, Štapom Musaovim, Pupavcem i Mravom Sulejmanovim, i ostalim životinjama spomenutim u pričama, svesrdno će inspirisati naša dobra i plemenita čula, te nas (ne)svjesno potaći na razgovor sa samim sobom, uz zahvalu Jedinome za sve blagodati – znane i neznane – s čvrstim uvjerenjem da svijet, istinski, na ljubavi počiva.
Na policama naše biblioteke „Behram-beg“ svoje mjesto već godinama ima i dugo tražena i čitana knjiga Allah istog autora – Ahmeda Behdžeta. Autor svojim lijepim, nježnim i jednostavnim vokabularom čini bliskim i za razum lahko prihvatljivim, katkada manje shvatljive, tajnovite i mistične teme – o Allahovom daru, Allahovom Biću, Svjedodžbi da je samo Allah Bog. Milo nam spominje Allahove meleke, poslanike, Sudnji dan, Allahovu Jednoću, Allahova lijepa imena, Allahovu Ljubav…

I pored završenog Pravnog fakulteta i proučavanja islamskog prava „može se reći da je glavna preokupacija našeg pisca bila i ostala spisateljski rad, koji upražnjava, uglavnom, na tri plana: razuđena vjerska misaonost, književnost i sociološko-kritička esejistika.“ (Iz Pogovora knjige Allah – islamsko poimanje i vjerovanje)

Spomenimo još jedanput, da naša ljubav i imperativ, ovog lijepog nadolazećeg marta, budu knjige savremenog egipatskog pisca Ahmeda Behdžeta.

 

 

Da li ste čitali?

Istanbulska lala

Zanosni vodič kroz Istanbul i opojna priča o ljubavi Istanbul je više od grada, on …