Naslovna / Tekstovi / Duhovnost / Poučne priče / Muhammed a.s. i grožđe

Muhammed a.s. i grožđe

Svima nam se desilo da smo nepromišljenim riječima povrijedili nečija osjećanja. U moru obaveza i poslova rijetko ko stigne razmišljati o tome kako njegove riječi i postupci djeluju na druge ljude.
Jesmo li mi mehlem ili tegoba na dušama drugih ljudi?
Ukoliko obratimo pažnju, shvatit ćemo da jedna naša riječ ili gest u potpunosti mijenja nečiji dan. Ono što smo do sada nazivali nepromišljenim, sada možemo pretvoriti u dobro djelo. Uzmimo za uzor osobu najljepšeg ahlaka, Muhammeda a.s. Prije nego išta kažemo i učinimo, razmislimo da li bi on tako postupio. Potrudimo se što više čitati o Poslaniku i svakodnevno postupati kao on. Posebno kada su drugi ljudi u pitanju. Shvatit ćete koliko srce postaje ispunjenije i koliko zadovoljstva u vaš život donosi sreća drugih.

Jednom je neki siromah donio Poslaniku, a.s., pregršt grožđa. Allahov Poslanik, a.s., sam je pojeo jednu, dvije, tri bobe, a zatim i cijeli grozd. Grožđe nije ponudio nikom od prisutnih. Siromah, koji je donio grožđe, bio je vrlo zadovoljan i otišao je.
Jedan od ashaba je rekao: “O, Allahov Poslaniče! Sam si pojeo grožđe i nikome od prisutnih nisi ponudio?”
Allahov Poslanik, a.s, se nasmijao i rekao: “Svo grožđe sam pojeo sam jer je bilo kiselo. Da sam ga ponudio vama, vi biste možda pravili grimase, što bi povrijedilo osjećanja siromaha. Zato sam smatrao da je bolje da sa uživanjem pojedem svo grožđe sam i tako usrećim siromaha. Nisam želio da povrijedim osjećanja tog siromašnog čovjeka.”

Da li ste čitali?

Djevojčica koja je tražila Sreću

Bila jednom jedna mala djevojčica koja je željela da pronađe Sreću. Znala je da je …