Naslovna / Aktivnosti / Jubilarna trka/šetnja za ozdravljenje: Učešće Asocijacije žena

Jubilarna trka/šetnja za ozdravljenje: Učešće Asocijacije žena

Prema podacima medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini oko 500 žena godišnje umre od raka dojke, a broj oboljelih je između 1.400 i 1.500, međutim u odnosu na prije deset godina kada se sedmično radilo pet pregleda mamografom, danas se, širom BiH, uradi 25 pregleda dnevno.

Na sve ovo ukazano je u Sarajevu 07. oktobra gdje je organizirana deseta “Trka/Šetnja za život” na kojoj je prisutno 700 žena iz 45 gradova u roze majicama čime su pokazale da su uspjele izboriti se s ovom bolešću koja, svjetski je trend, sve više pogađa mlade žene.
Upravo na potrebu redovnih pregleda, s obzirom na činjenicu da se radi o izlječivoj bolesti ukoliko se otkrije na vrijeme, ukazale su i članice Asocijacije žena Medžlisa Tuzla koje su na čelu sa predsjednicom Asocijacije, prof. Elmedinom Osmić Brzović bile dio ove 10. jubilarne trke/šetnje.

Regionalna direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena i predstavnica današnje trke Nela Hasić kazala je da je stotine autobusa u Sarajevo dovezlo 5.000 osoba iz svih dijelova džave kako bi se priključili trci, dodajući da okupljeni dokazuju da su svi na istoj strani kada je borba za žensko zdravlje u pitanju.
– Žene koje su prošle nevjerovatno težak životni period, tretmane i operacije, su heroine. One tvrde da sada žive kvalitetniji život jer ga i više cijene. Od registracija koje skupimo direktno spašavamo živote – podvukla je Hasić.

Sistem je mnogo bolji nego je bio prije deset godina, kaže Hasić, a najviše zbog međusobne saradnje ovih udruženja, pacijentica i medicinskog osoblja, ali je naglasila da iako zakon propisuje pravo na besplatan implantat, problem predstavlja njegova primjena.

Prošle godine od sredstava prikupljenih u ovoj trci osigurano je 1.040 mamografskih pregleda.

Šetnji su prisustvovale koordinatorice tuzlanskih džemata, kao i džematlijke koje će svoju priču i doživljaj ovog događaja prenijeti svojim saradnicama u nadi da će i one biti dio narednih događaja ovog tipa, te raditi na podizanju svijest o očuvanju zdravlja žene, istakli su iz Asocijacije.

Odlazak i učešće Asocijacija je ostvarila u saradnji sa Udruženjem žena Tuzle, čijem se rukovodstvu zahvaljujemo na saradnji i podršci koju su nam pružili pri prirpemama i učešću u ovom projektu, navode iz Asocijacije.

Da li ste čitali?

Tuzlanske hafiske mukabele

I ovog ramazana u Tuzli su se učile tri hafiske mukabele, od toga jedna je …