Naslovna / Aktivnosti / Jubilarna trka/šetnja za ozdravljenje: Učešće Asocijacije žena

Jubilarna trka/šetnja za ozdravljenje: Učešće Asocijacije žena

Prema podacima medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini oko 500 žena godišnje umre od raka dojke, a broj oboljelih je između 1.400 i 1.500, međutim u odnosu na prije deset godina kada se sedmično radilo pet pregleda mamografom, danas se, širom BiH, uradi 25 pregleda dnevno.

Na sve ovo ukazano je u Sarajevu 07. oktobra gdje je organizirana deseta “Trka/Šetnja za život” na kojoj je prisutno 700 žena iz 45 gradova u roze majicama čime su pokazale da su uspjele izboriti se s ovom bolešću koja, svjetski je trend, sve više pogađa mlade žene.
Upravo na potrebu redovnih pregleda, s obzirom na činjenicu da se radi o izlječivoj bolesti ukoliko se otkrije na vrijeme, ukazale su i članice Asocijacije žena Medžlisa Tuzla koje su na čelu sa predsjednicom Asocijacije, prof. Elmedinom Osmić Brzović bile dio ove 10. jubilarne trke/šetnje.

Regionalna direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena i predstavnica današnje trke Nela Hasić kazala je da je stotine autobusa u Sarajevo dovezlo 5.000 osoba iz svih dijelova džave kako bi se priključili trci, dodajući da okupljeni dokazuju da su svi na istoj strani kada je borba za žensko zdravlje u pitanju.
– Žene koje su prošle nevjerovatno težak životni period, tretmane i operacije, su heroine. One tvrde da sada žive kvalitetniji život jer ga i više cijene. Od registracija koje skupimo direktno spašavamo živote – podvukla je Hasić.

Sistem je mnogo bolji nego je bio prije deset godina, kaže Hasić, a najviše zbog međusobne saradnje ovih udruženja, pacijentica i medicinskog osoblja, ali je naglasila da iako zakon propisuje pravo na besplatan implantat, problem predstavlja njegova primjena.

Prošle godine od sredstava prikupljenih u ovoj trci osigurano je 1.040 mamografskih pregleda.

Šetnji su prisustvovale koordinatorice tuzlanskih džemata, kao i džematlijke koje će svoju priču i doživljaj ovog događaja prenijeti svojim saradnicama u nadi da će i one biti dio narednih događaja ovog tipa, te raditi na podizanju svijest o očuvanju zdravlja žene, istakli su iz Asocijacije.

Odlazak i učešće Asocijacija je ostvarila u saradnji sa Udruženjem žena Tuzle, čijem se rukovodstvu zahvaljujemo na saradnji i podršci koju su nam pružili pri prirpemama i učešću u ovom projektu, navode iz Asocijacije.

Da li ste čitali?

Literarni konkurs za studente na temu “Vjeruj dok si mlad”

Povodom Mevluda, rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., Medžlis Islamske zajednice Tuzla raspisuje K O N …