Naslovna / Aktivnosti / Održano Savjetovanje koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam

Održano Savjetovanje koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH – Odjel za brak i porodicu od 30. septembra do 01. oktobra 2017. u Gazi Husrev-begovoj medresi održano je savjetovanje za koordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam Islamske zajednice u BiH pod motom „Rad koordinatorica za brak i porodicu – izazovi i perspektive“. Na savjetovanju je bilo prisutno 80 koordinatorica iz BiH i dijaspore.

Na otvaranju savjetovanja koordinatoricama se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović i direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović. U svom obraćanju Reisu-l-ulema je izrazio je zadovoljstvo organiziranjem ovog savjetovanja koje je prilika za razmjenu novih znanja, iskustava i novih ideja te obećao podršku u nastavku i unaprjeđenju aktivnosti i sadržaja iniciranih ispred Odjela za brak i porodicu. Direktor Abdibegović u svom izlaganju analitički se osvrnuo na aktivnosti Odjela za brak i porodicu u proteklom periodu te ukazao na očekivanja, perspektive i izazove u radu koordinatorica u narednom periodu.

U prvoj sesiji presjek rada Odjela za brak i porodicu u 2017. godini prezentirala je dr. Safija Malkić, a izlagači u prvoj sesiji su bili: akademik Enes Karić koji je govorio o temi islamski feminizam kroz prezentaciju savremene literature o ženama, braku, porodici–tradicionalnim, reformatorskim, feminističkim i liberalnim pogledima, prof. dr. Fahira Fejzić- Čengić o aktivizmu žene muslimanke i potrebi ulaganja stalnog napora i truda u težnji ka boljem, prof. dr. Fatima Lačević, o ženi muslimanki između tradicije i modernosti. U drugoj sesiji o psihološkim razlikama između žena i muškaraca – zabludama i istinama govorio je prof. dr. Ismet Dizdarević, a prof. Aida Krzić o ženi muslimanki pred izazovima savremenog društva. U nedjeljnoj sesiji o odnosu prema drugima (tolerancija i izgradnja mira) izlaganje je imala mr. Amra Pandžo, nakon čega su koordinatorice muftijstava prezentirale zbirni izvještaj o aktivnostima u medžlisima do septembra 2017.godine. Koordinatorice su pokazale veliki interes za izlaganja na savjetovanju te su nakon svake sesije uzele učešće u diskusiji sa izlagačima, eminentnim profesoricama i profesorima koji su, na kraju diskusije, koordinatoricama uputili i konkretne savjete i poruke.

U subotu navečer u okviru kulturno-zabavnog programa i druženja sa društveno aktivnim ženama pod motom „Moj životni put“ koordinatoricama su se predstavile rediteljica Aida Begić, prof. dr. Azra Busuladžić, glumica dr. Selma Alispahić, dr. Hana Younis i mlade umjetnice Naida Čatić i Lejla Čaušević.

Na kraju savjetovanja doneseni su određeni zaključci koji će biti upućeni Rijasetu IZ u BiH kao integralni dio Izvještaja sa Savjetovanja koordinatorica.

Savjetovanju je prisustvovala i koordinatorica Medžlisa Tuzla prof. Elmedina Osmić Brzović.

(www.islamskazajednica.ba)

Da li ste čitali?

Literarni konkurs za studente na temu “Vjeruj dok si mlad”

Povodom Mevluda, rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., Medžlis Islamske zajednice Tuzla raspisuje K O N …