Naslovna / Aktivnosti / Dan Ašure obilježen u Tuzli

Dan Ašure obilježen u Tuzli

Medžlis Islamske zajednice Tuzla je u subotu, 30. septembra organizovao podjelu ašure u centru Tuzle. Naime, na Trgu slobode u Tuzli, po ptvi puta je upriličena podjela ašure.

Simbolika ašure se vezuje za poslanika Nuha a.s., a riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova a.s. lađa pristala na kopno nakon velikog potopa. Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s lađe su u tom teškom trenutku zajedno skuhali jelo od ostataka namirnica i sve to međusbno nesebično podijelili.

Ašuru koja se dijelila građanima Tuzle su pripremile džematlijke tuzlanskog džemata Mihatovići, a distribuciji i podjelu su pomogle članice i aktivistice Asocijacije.

Običaj je da se u ašuru stavi od sedam do 77 slatkih i slanih namirnica, prema vlastitom izboru, ali broj namirnica treba biti neparan i važno je da se ašura podijeli komšijama i rodbini. U tom smislu ašura podsjeća na obnovu razorenog društva i njegovo ponovno rađanje. Simbolika dijeljenja ašure u ovom slučaju jeste da se obnove pokidane međuljudske veze.

Ašura u Tuzli je na ovakav način priređena prvi put te je izmamila osmijeh, oduševljene i radoznalst kod prolaznika koji su prilazili da pitaju, ali i probaju ovogodišnju ašuru.

Da li ste čitali?

Tuzlanske hafiske mukabele

I ovog ramazana u Tuzli su se učile tri hafiske mukabele, od toga jedna je …