Naslovna / Tekstovi / Porodica / Odgoj i obrazovanje / Kako predškolca naučiti brojke i slova?

Kako predškolca naučiti brojke i slova?

Znamo da je svako dijete individua za sebe te kao i svi mi ima različite interese. Mnoga djeca uz to su i temperamentnija, tvrdoglava i živahna i ništa im ne znači ako ih uporno želimo posjesti za stol i objasniti im da nešto moraju pisati ili crtati. Djeca u toj dobi ne trebaju znati pisati sva slova i brojeve, za to postoji škola, ali bi trebala imati razvijene predvještine čitanja i pisanja koje se na vrlo zabavan način mogu pokazati i približiti djetetu. Vrlo je bitno pratiti djetetove interese i uočiti što u određenom trenutku zaokuplja djetetovu pažnju te iskoristiti to za aktivnosti kroz koje ćete ga zainteresirati za papir, olovku, bojanje, crtanje, itd.

Forsiranje neke aktivnosti bi moglo imati kontraefektni učinak te bi dijete moglo razviti još veći otpor nego što ga ima. Aktivnosti i vrijeme koje provodite sa svojim djetetom trebaju biti ispunjene zabavom, smijehom i pozitivnom energijom jer dijete lako shvati i osjeti vaše nezadovoljstvo i nervozu. Kada je pravo vrijeme za učenje brojeva i slova? Ono što možete učiniti je da puno razgovarate o onome što ga okružuje pa tako bogatiti djetetov rječnik. Upućivati ga na najrazličitije zanimljivosti. Upisati ga u biblioteku, zajednički birati knjige koje ćete mu vi kod kuće čitati. Igrajte igre riječima, glasovima, slovima i neka cilj bude zabava i zajedničko provedeno vrijeme. Poticati znatiželju koristeći se znakovima, imenima ulica kada šetate gradom. Kupite nekakav dječji časopis s likovima koji ga zanimaju. Svaku dobru reakciju djeteta trebate nagraditi, pohvaliti i svakako izbjegavati kritiziranje. Kad dođe do zasićenja i pada koncentracije prijeđite na neku drugu aktivnost ili se odmorite.

Ukoliko interes neće pokazivati prilikom procesa pripreme za školu (koji traje cijelu predškolsku godinu) tada ćete se savjetovati s vrtićkim psihologom ili eventualno potražiti pomoć stručnjaka. Djeca kroz igru mogu naučiti puno toga, iskoristite njihovu maštu i svijet prepun šarenila i bezbrižnosti.

(www.klokanica.hr)

 

 

Da li ste čitali?

Matematičarke kroz historiju – I dio

Žene su kroz historiju ostavljale nemjerljiv značaj na poljima različitih znanosti. U tekstu koji slijedi …