Naslovna / Tekstovi / Duhovnost / Lejletul-Kadr – noć islama

Lejletul-Kadr – noć islama

Buhari, Muslim i drugi prenose od Vjerovjesnikove, s.a.v.s., supruge i majke vjernika ‘Aiše, radijallahu ‘anha (neka je Allah njome zadovoljan), da je ispričala:

– Prvo čime je počela Objava Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., bili su istiniti snovi koje je sanjao. Kakav god bi san usnio, on bi se obistinio poput svitanja zore. Nakon toga, zavolio je osamljivanje. Noćima bi ostajao u pećini Hira u ibadetu, prije nego što bi se vratio Hatidži, a prije toga bi uzimao opskrbu. Nakon što bi opskrbu potrošio, vratio bi se Hatidži, iznova opskrbio i ponovo vraćao u pećinu. Tako je radio sve dok mu se jednom, dok je bio u pećini Hira, nije iznenada pojavila Istina. Došao mu je melek i rekao: ‘’Čitaj!’’ Odgovorio je: ‘’Ja čitati ne znam!’’ Poslanik je rekao: ‘’Melek me je uzeo i pritisnuo toliko da sam osjetio bol, zatim me je pustio i rekao: Čitaj!’’ Rekao sam: ‘’Ja čitati ne znam!’’ Ponovo me je uzeo i stisnuo da sam osjetio bol, a zatim me pustio i rekao: ‘’Čitaj!’’ Rekao sam: ‘’Ja čitati ne znam!’’ Zatim me je ponovo uzeo i stinuo po treći put da sam osjetio bol, potom me pustio i rekao:

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ / خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ / اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ / الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ/ عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, / stvara čovjeka od zametka! / Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, / koji poučava peru, / koji čovjeka poučava onome što ne zna (El-‘Alek, 1-5). S tim govorom se Allahov Poslanik, s.a.v.s., vratio uznemiren, tresući se od straha…

Kako su samo velike, plemenite i tople ove riječi! Kako su nam one danas poticajne i potrebne! Kako nam je samo danas potrebno da čitamo u ime našega Gospodara!

A zamislimo samo kako su one djelovale na našeg Resulullaha, s.a.v.s., koji nije poznavao meleka Džibrila niti je znao da će mu on doći i pritisnuti njegova prsa. Vjerovjesnik, s.a.v.s., nije znao da će mu doći donositelj Objave i povjerenik Allahove Riječi; nije znao da će ga učiti jedan ogromne snage, razboriti, koji se pojavio u liku svome…

Nakon tog susreta sa melekom Džibrilom i prvim riječima Kur’ana, Allahov Poslanik, s.a.v.s., se – kako sam kaže – pobojao pomislivši ”da mu nije nešto”. Odlazi svojoj supruzi Hatidži – a supruga je uvijek smiraj za muža i njegov vjerni drug u životnim radostima i teškoćama – s namjerom da joj ispriča šta mu se dogodilo… Ali, on joj se obraća riječima: Prekrijte me, pokrijte me! I tako Vjerovjesnik, s.a.v.s., utonu u san, bez da ga Hatidža upita šta ima da joj ispriča, šta mu se dogodilo i zašto se promijenio u licu. Ona ga prvi puta vidi u takvom stanju! Nakon što je odspavao – onoliko koliko je Uzvišeni Allah htio – Muhammed, a.s., ispričao je Hatidži sve što je vidio i čuo: ”Kada sam se osamio, čuo sam poziv. Tako mi Allaha, pobojao sam se da mi nije nešto”. Vjerna Hatidža ovako ga tješi: ”Ne, ne tako mi Allaha, Allah te nikada neće osramotiti! Jer, tako mi Allaha, ti čuvaš rodbinske veze, govoriš istinu, paziš sirotinju, nadoknađuješ izgubljeno, ugošćuješ gosta i uvijek pomažeš i ustrajavaš na istini!”
Ona ga, zatim, u pratnji Ebu Bekra, r.a., šalje svom rođaku Vereki b. Nevfelu, koji je poznavo prijašnje objavljene knjige, znao za poslanstvo i znao da će se pojaviti naš vjerovjesnik. Kad je saslušao Muhammeda, a.s., uskliknuo je: ”Bratiću moj! Tako mi Boga, ti si zbilja vjerovjesnik ovog ummeta (naroda).” Dakle, Vereka, uz h. Hatidžu, bijaše prvi koji je povjerovao u Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Vereka je još rekao: ”To je isto što i Zakon (Namus) kojeg je Allah objavio Musau. Eh, da mi je dočakati kad te tvoj narod bude progonio iz Mekke! – Zar će me oni progoniti? – upita Muhammed, a.s. – Da, jer nijedan vjerovjesnik koji je dolazio sa ovim kao ti nije bio bez neprijatelja. Ako dočekam taj dan, svesrdno ću ti pomoći” (Buhari: 3).
Ovaj dobri čovjek tačno je kazao ono što će se dogoditi za trinaest godina. Govorio je iskreno i saosjećajno. Nakon toga je umro. Muhammed, a.s., ga je vidio u snu, obučenog u bijelu odjeću… Neka je Allah sa njim zadovoljan!

Ovo je dio onoga što se dogodilo u noći o kojoj govorimo. Od ove noći započinje ovaj ummet: ummet islama. Od ove noći Muhammed, a.s., nije više samo običan čovjek; on je odabranik, Allahov vjerovjesnik, ”pečat vjerovjesnika”, poslanik koji je poslan svim ljudima, milost svim svjetovima…
Od ove noći započinje objavljivanje časnoga Kur’ana. A Kur’an je, kao što vjerujemo i znamo, naš ustav, naš ugled i naša snaga. Kur’an nam otkriva vječnu istinu: nema drugog Boga osim Allaha, a Muhammed, a.s., je Njegov rob i poslanik. Kur’an nas upućuje na ibadete, pokornost i činjenje dobrih djela: كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ Vi ste ummet (narod) najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate, i u Allaha vjerujete (Alu ‘Imran, 110). Muslimanski ummet – pa i mi kao dio ummeta u našoj Bosni ponosnoj – sve dok se bude pridržavao Kur’ana neće zalutati s puta istine i puta dobra.
Veličanstvena noć na koju se podsjećamo jeste noć Lejletu’l-Kadr, za koju je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Tražite je u posljednjih deset noći mjeseca ramazana” (Buhari: 1881) i ”Tražite je u neparnim noćima posljednjih deset noći mjeseca ramazana” (Tirmizi: 722). Najraširenije mišljenje, i kod nas i u islamskom svijetu, jeste da je to dvadeset sedma noć mjeseca ramazana. Za ovu noć naš Vjerovjesnik, s.a.v.s., još je rekao: ”Onaj ko bude lišen njezina dobra, uistinu je lišen dobra” (Nesa’i: 2079).

Muslimani ovu mubarek noć oživljavaju različitim vrstama ibadeta: zikrom, namazom, učenjem Kur’ana, i svime onime čime je zadovoljan njihov Gospodar i u čemu je dobro za njih i njihove porodice. Oni je ne provode poput ostalih noći, a nipošto u zabavi, igri ili razonodi koja udaljava od Uzvišenog Allaha. Ova noć je posebna i rezervirana za pokornost i ibadet plemenitom Stvoritelju. Možda nas upravo bereket ove mubarek noći i ibadet koji u njoj budemo činili uputi i podstakne da i ostale noći u godini što više provodimo u ibadetu, bogobojaznosti i činjenju dobrih djela.
Uzvišeni Allah u prvom ajetu sure El-Kadr kaže: رِ إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْ Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr. Kao što primjećujete, u ovom časnom ajetu Kur’an nije izravno spomenut, zato što je – kako kažu mufessiri – on u našim umovima, u našim srcima, na našim jezicima i u našim djelima, tako da je sasvim dovoljan išaret na Kur’an u ovom plemenitom ajetu. Najvjerodostojnije i najpoznatije mišljenje kaže da je Kur’an odjedanput objavljen na dunjalučko nebo u noći Lejletu’l-kadra, a onda je postepeno objavljivan u periodu od dvadeset tri godine.

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهرٍْ Noć Kadr je bojja od hiljadu mjeseci – veli se u trećem ajetu sure El-Kadr. Dakle, djela u ovoj noći – kao što su: namaz, zikir, sadaka, zekjat, izmirenje zavađenih i priblaživanje međusobno udaljenih muslimana, kao i svako drugo dobro djelo koje se u njoj učini – bolja su od djela koja se urade u hiljadu drugih noći u kojima nema ove mubarek noći.
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا Meleki i Džibril spuštaju se u njoj. Broj meleka koji se spuste među vjernike u ovoj noći zna jedino Uzvišeni Allah. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je da ih je te noći više ”od kamenčića pijeska”. Vjernik ove noći ima izvanrednu priliku da se susretne sa bićima koji žive u stalnoj pokornosti svome Gospodaru i u Njegovoj blizini. Ovu priliku treba iskoristiti i znati da su te noći svuda oko nas plemeniti meleki, koji se, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju u njoj, zbog odluke svake (بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ). Također: سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.
Od Džabira, r.a., pripovijeda se da je rekao: Jedanput se Allahov Poslanik, s.a.v.s., popeo na minberu i tri puta izgovorio amin. Onda je rekao: ”Dođe mi Džibril i reče: – Muhammede, ko dočeka starost jednog od svojih roditelja, pa umre i uđe u Džehennem, Allah ga je udaljio od svakog dobra. Reci: Amin – pa sam ja rekao: Amin. Zatim je rekao: – Ko dočeka mjesec ramazan, pa umre, a ne zasluži oprost grijeha i uđe u Džehennem, Allah ga je udaljio od svakog dobra. Reci: Amin – pa sam ja rekao: Amin. Džibril je još rekao: – U čijem se društvu ti spomeneš, pa taj na tebe ne donese salavat, a onda umre i uđe u Džehennem, Allah ga je udaljio od svakog dobra. Reci: Amin – pa sam ja rekao: Amin” (Taberani, Mu’džemu’l-kebir).

Zaista, noć Lejletu’l-Kadr je noć ugleda i počasti Allahove vjere; noć Allahove odredbe i noć dobra za one koji se takmiče u dobrima i nadmeću u pokornosti i približavanju Uzvišenom Allahu, jer: إِنَّ اللّهَ لاَ يَظْلِمُ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ وَإِنْ تَكُ حَسَنَةً يُضَاعِفْهَا وَيُؤْتِ مِن لَّدُنْهُ أَجْرًا عَظِيمًا Allah neće nikome ni trunku nepravde učiniti. Dobra djela On će umnogostručiti i još od Sebe nagradu veliku dati (En-Nisa’, 44).

Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!

آمِينْ آمِينْ آمِينْ يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ والصَّلاةُ والسَّلامُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ
Dr. Almir Fatić

Da li ste čitali?

Okrenuti drugi obraz ili ne?

Nikad ne dopustite sebi da vas ružne riječi i uvrede koje vam drugi ljudi izgovore …