Odgoj djeteta

„Najbolje što roditelj daruje djetetu jeste lijep odgoj.“

Dijete u islamu ima prava i prije nego se rodi, dok je još zametak u utorbi majke. Islam zabranjuje da se bilo koja šteta i zlo nanosi djetetu što podrazumijeva i abortus. Nadalje, ako islam zabranjuje njegovo ubistvo prije rođenja, onda se ta zabrana odnosi i nakon njegovog rođenja:
„Ne ubijajte svoju djecu iz straha od neimaštine, i njih i vas Mi hranimo, jer je ubijati njih doista veliki grijeh.“
Pored toga, islam djetetu daje pravo na izbor najljepšeg imena. U slučaju da dijete preseli, s njim se postupa kao i sa odraslim. Najznačajnije pravo što dijete ima jeste odgoj od strane njegovog roditelja ili staratelja. Islam obavezuje roditelje na jednak odnos prema svakom djetetu te zabranjuje privilegiranje bilo kojeg djeteta kad je riječ o ishrani, odijevanju, darivanju, ljubavi ili poštovanju. Prenosi se da su jednom prilikom neki ljudi došli kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i upitali ga: “Da li ti ljubiš svoju djecu?” Odgovorio je: “Da.” Onda su oni kazali: “Mi, tako nam Allaha, ne ljubimo svoju djecu.” Allahov Poslanik, s.a.v.s., dodao je: “Šta ja imam s time što je Allah iz vaših srca samilost odstranio?!”


Jednom drugom prilikom, Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je:
“Neka je sklon igri i zabavi(neka s vremena na vrijeme bude djetinjast)onaj koji bude imao dijete.”
Period odgoja djeteta u islamu počinje od samog njegovog rođenja dok sistemski odgoj počinje kada dijete dovoljno sazrije a smatra se da je to period između šeste i sedme godine. Naravno, ne spriječava ništa da se sa sistemskim odgojem počne i ranije ukoliko se uoči da to ide u interes djeteta.
Davanje primjera igra također značajnu ulogu u odgoju, posebno u doba djetinjstva, zato što se djeca vode za onima koje svakodnevno viđaju. Amr b. Utba je odgajatelju svoje djece kazao:
„Prvo što ćeš u kontekstu odgajanja moje djece učiniti jeste da popraviš samoga sebe zato što su njihove oči uprte u tebe. Poučavaj ih Allahovoj knjizi te im od sunneta Allahovog Poslanika kazuj samo ono što je čuveno i pouzdano, a od poezije samo ono što je pristojno i neporočno. Nemoj prelaziti s gradiva na gradivo sve dok dobro njime ne ovladaju.Poučavaj ih predanjima i odvrati ih od beskorisnog razgovora.“
Također veliki broj učenjaka posvećuje pažnju strogosti prema djetetu te dolaze do zaključka da je strogoća i okrutnost štetna za sami odgoj djeteta. Dijete koje tokom obrazovanja naiđe na okrutnost roditelja postaje lijeno, sklono lažima, pretvaranju i samom strahu od roditelja što svakako ni jedan roditelj ne bi poželio. S druge strane, učenjaci se slažu da dijete treba pohvaliti kad god to zaslužuje da bi dobio svijest o dobrim djelima i da bi bio ohrabren.
Ako si majka, tvoji sinovi će biti graditelji islama, pripadnici Ummeta. Ukoliko se trudimo da pravilno odgajamo djecu oni će moliti za nas na sedždi. Kako kaže Aid El-Karni „Dovoljna ti je čast i ponos što je Muhammedova, sallalahu alejhi wesellem, majka podarila čovječanstvu velikog vođu i plemenitog Poslanika.“ Vjeruj majko, ti svojim ponašanjem i dobrim djelima možeš postići mnogo više nego imam na hutbi ili učitelj koji predaje.
Dragi oče i majko, volite svoju djecu, lijepo se ophodite prema njima, ljubite ih, uistinu, to je dokaz da u vama postoji milost, a Allah će se smilovati milostivima.
Priredila: Majda Kavgić

Da li ste čitali?

Kako komunicirati s djetetom

Psiholozi ističu vrijednost ova tri pravila uspješne komunikacije: 1. Djetetu morate dopustiti da svoje osjećaje …