Naslovna / Sehara / Ličnost / Rad na sebi / Gdje online čitati?!
online-knjige2

Gdje online čitati?!

Posljednjih godina, sve je veće interesovanje za knjige u elektronskom obliku, odnosno za online čitanje knjiga.

Čitanje elektronskih knjiga na internetu, na našim prostorima je uglavnom besplatno, dok komercijalizacija odnosno prodaja ovakvih knjiga još nije ni na vidiku.

Besplatne elektronske knjige mogu biti one koje su sa tom namjerom i napisane, u vidu tutorijala ili raznih zbirki, ali i one koje su se nekada nalazile u prodaji ali su sada besplatno dostupne zbog isteka autorskih prava.

Velikom broju knjiga koje su pisane početkom prošlog vijeka i ranije, istekao je rok važenja autorskih prava, pa se zato mogu čitati besplatno. Među njima je naravno jedan solidan broj i na jezicima našeg podneblja.

www.gutenberg.orgjedan od najstarijih sajtova koji nudi besplatno čitanje knjiga online. Posjeduje više od 33.000 naslova iz skoro svih oblasti.

Knjige su podijeljene prema autoru, naslovima, autorima i jeziku a postoji i lista naslova koji su najpopularniji.

Knjige možete i da preuzmete u tekstualnom, HTML, ePub i Kindle formatu. Takodje, zanimljiva opcija je da par hiljada knjiga ima glasovnu podršku odnosno možete slušati njihov sadržaj.

Knjige na Googl-u

Servis Google Books (books.google.com) je zapravo pretraživač sa naprednim opcijama za pretragu.

Projekat Biblioteka koji funkcioniše u sklopu sajta je zapravo saradnja Googla sa velikim svjetskim bibliotekama gde se predstavljaju naslovi, sadržaj i neki odlomci. U slučaju da knjiga više ne podliježe autorskom pravu, Google obezbijedio verziju u PDF formatu. Ovdje možete da i veliki broj knjiga iz 19. i s početka 20. vijeka.

Još jedan sajt sa preporukom je Free-ebooks. Sajt nudi nekoliko hiljada besplatnih knjiga na engleskom jeziku. Za pristup je potrebno da se registrujete, a limit za preuzimanje je 5 preuzetih naslova za mjesec dana.

Mogućnost online pregleda odnosno čitanja knjiga nema ograničenja. Na ovom sajtu, knjige su organizovane po kategorijama a navigacija nije komplikovana.

Posjetioci sajta mogu da ocjenjuju knjige i da ostavljaju komentare pa ovakav forum može biti vrlo korisna stvar ako oko nekih knjiga imate neke nedoumice.

Elektronske knjige u audio formatu

Sajt Audio Books For Free (www.audiobooksforfree.com) u svojoj bazi ima oko 2 000 naslova odnosno knjiga čiji sadržaj možete jednostavno slušati ako baš i ne volite da čitate.

Za skidanje knjiga morate da se registrujete, a sajt nudi i opciju poručivanja cd-ova sa audio knjigama po Vašem izboru.

laptop-819285 960 720

Sajt Manybooks– nudi oko 20 različitih e-book formata i 20 000 naslova.

Sajt www.globusz.com ima pored opcije čitanja online i mogućnost preuzimanja knjiga u EXE formatu .

Sajt Online Books Page ima bogatu bazu od 35 000 knjiga koje su rasporedjena po kategorijama, naslovima, tomovima…

Probajte i neki od ovih sajtova: PDFGeni, CHM PDF, EBook-X ili Spotbit.

Oprez

Nije mali broj sajtova koji nude besplatne knjige a u stvari, nude vrlo mali broj naslova dok većinu ponudjene literature čine časopisi ili neki magazini.

Da li ste čitali?

Bonton

Bonton (Bon Ton) je riječ francuskog porijekla i u prijevodu označava dobar način. Dakle, bonton …