Naslovna / Tekstovi / Porodica / Odgoj i obrazovanje / Kako motivisati svoje školarce za povratak u školu?
školarac-povratak-u-školu

Kako motivisati svoje školarce za povratak u školu?

Djeca su se navikla na lijene ljetne dane, posebno na lijeni dio, i onda se suočavaju sa strahom od nove školske godine. Pomisao na rano buđenje, sjedenje u školi cijeli dan, onda doći kući da bi radili domaći zadatak izgleda kao posljednja stvar koju žele raditi nakon bazena i ljetnog odmora. Dakle, kako bi trebali motivisati svog školarca?

Najmlađi imaju jedinstven i individualni motivacioni faktor. Može biti da se jednostavno raduju novom ruksaku. Imajte na umu da se uzbuđenje brzo i lako širi; ako dijelite pozitivan stav o predstojećoj školskoj godini, to će definitivno imati uticaja na vašu djecu.

Pokušajte primijeniti neke od ovih ideja za motivisanje.

Budite realni o važnosti škole

Dječija sposobnost da shvate veće koncepte može biti iznenađujuća. Budite iskreni s njima o važnosti škole. Razgovarajte o tome kako im čitanje može otvoriti cijeli svijet mašte i istraživanja. Matematika ih uči konceptima koje mogu koristiti u sportu i igranju sa prijateljima. Učenje nauka pomaže da razviju bolje razumijevanje svijeta u kojem žive. Kreirajte pozitivnu korelaciju između učenja i mogućnosti da rade zabavne stvari u životu.

Osporite snagu i ojačajte slabosti

Baš kao i odrasli, djeca mogu postati poražena i preplavljena kada su predmeti teški, ili im postane dosadno i isključe se kada se domaća zadaća čini previše laganom. Puno puta, jednostavne stvari mogu lako navesti mlađe učenike da prevaziđu prepreke. Ako imaju problema sa matematikom, dajte im nagradu ako se fokusiraju i slušaju vaše savjete o tome kako riješiti rad. Dajte im do znanja da ćete biti uz njih da pomognete objasniti i riješiti problem, a zatim pozdraviti njihov trud.

Održite konstantne i jasne ciljeve

Školarac može lako izgubiti motivaciju ako ne zna za šta treba biti motivisani. Jasne i dosljedne ciljeve treba uspostaviti tako da školarac može znati kako se mjeri uspjeh i neuspjeh. Dajte im realne ciljeve na osnovu njihovih snaga i slabosti. Biti u stanju da čita knjiga, dobije petice i četvorke, takvi mali i realni ciljevi pomažu da ih motivišete da postignu veće ciljeve.

Ohrabrite socijalizaciju i učešće

Kao i kod većine stvari u životu, škola je jednostavno zabavnija s prijateljima. Socijalizacija je važna komponenta za motivisanje školarca. Na početku nižih razreda, učenici su uzbuđeni da vide svoje prijatelje u razredu i vole svoje nastavnike. Može biti pokoja drama oko toga ko sjedi gdje ili ko ne dijeli svoje stvari s drugima, ali u većini slučajeva, socijalni aspekt je dovoljna motivacija. Za one dane u kojima vašem mališanu nedostaje motivacije da ide u školu, podsjetite ih na prijatelje koje će vidjeti i kako će nedostajati nastavnicima.

Izvor: Getting Smart

Da li ste čitali?

Matematičarke kroz historiju – I dio

Žene su kroz historiju ostavljale nemjerljiv značaj na poljima različitih znanosti. U tekstu koji slijedi …